Hvordan fungerer bitcoins, hvor mange finnes, og hvordan kan vi ha tillit til dem? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene rundt bitcoins.

Bitcoins er digitale penger som du kan bruke til å kjøpe og selge ting på internett, og det ligner på mange måter begrensede ressurser i den virkelige verden, som for eksempel gull. Til forskjell fra vanlige valutaer, står det imidlertid ingen sentral styresmakt bak, og forholdet til andre valutaer kan derfor svinge voldsomt.

Dette må du vite før du handler bitcoins

Kan ikke forfalskes

Bitcoins er også en kryptovaluta, hvilket betyr at den er kryptert på en måte som gjør at den ikke kan kopieres. Hver eneste transaksjon med bitcoins dokumenteres nemlig ved bruk av en blockchain, som fungerer en slags hovedbok som kodes inn i hver enkelt bitcoin som inngår i transaksjonen.

Samtidig blir alle transaksjoner dokumentert i en åpen og offentlig tilgjengelig hovedbok kalt blockledger. Denne hovedboken ligger ikke på ett sentralisert sted, men som et stort antall kopier spredd på såkalte noder over hele verden. Det er denne teknologien som gjør at den som eier en bitcoin ikke kan bruke den mer enn én gang; ved hvert bruk får alle nodene i valutaens nettverket vite at den nettopp ble brukt.

Trykk her for å registrere deg og komme i gang med trygg, enkel og rask bitcoin-handel.

Slik utvinnes bitcoins

I likhet med gull, kommer også bitcoins fra “gruvedrift” – mining. Hakker og dynamitt er imidlertid skiftet ut med kraftige datamaskiner. Når det gjelder bitcoins er det sånn at jo flere det er som prøver å utvinne dem, desto vanskeligere er det å finne flere. Det er hardkodet inn i teknologien som definerer bitcoins at det ikke skal gå an å lage mer enn 21 millioner av dem.

Forenklet sagt består slik “mining” av å løse veldig vanskelige matematikkproblemer for å finne ut hvordan en rekke av bitcoins passer inn i blockledger. Bitcoin-teknologien er satt opp sånn at jo flere det er som leter, desto vanskeligere gjøres oppgavene og desto lavere er uttellingen for å lykkes. Idet vi går inn i 2018 skal rundt av 80 prosent av alle mulige bitcoins-kombinasjoner allerede være funnet.

Sagt på en annen måte: Hvis man vil ha bitcoins, er nok det enkleste å kjøpe noen av dem som allerede eksisterer.

4 enkle steg for å kjøpe dine første bitcoins