Drømmen om en sommer på fjorden er ikke langt unna! Se dine muligheter for bårlån hos AS Financiering.

 

Det er høysesong for kjøp av fritidsbåter og realisering av drømmebåten.

Vårvarmen er kommet, i hvert fall her i Sør-Norge, og det betyr at mange setter båten ut på vannet. Mai er også måneden der mange kjøper båten de har drømt om, og med AS Financiering i ryggen kan du realisere denne båtdrømmen.

– Ja, veldig mange setter ut båten sin nå i mai, og vi opplever også at flere nordmenn søker trygghet når de ferierer og vil feriere i Norge og ved sjøen. Da hører en båt med til disse planene, og vi kan finansiere kjøp av seilbåt, cabincruiser, daycruiser, RIB eller en stor yacht, mot skipspant i båten. Det betinger at båten er minimum 7 meter, eller at den innregistreres i Skipsregisteret NOR, forteller markedsansvarlig Erling Morkemo i AS Financiering.

De seneste to årene er landstedbåter blitt stadig mer populært i markedet.

Skipspant

– Dersom du skal kjøpe båt over 7 meter, kan du ta opp et båtlån hos oss med skipspant. Eier du en båt som allerede er registrert i Skipsregisteret NOR, kan du også etablere lån med skipspant i båten, fortsetter han.

Båter over 7 meter må være registrert i Skipsregisteret NOR, og båten må være registrert med et kjenningssignal (registreringsnummer) i registeret. Du bør også kontrollere om det er registrerte heftelser på båten i Skipsregisteret.

– Det gir trygghet mot eventuelle heftelser i båten, sier Morkemo.

AS Financiering er et heleid datterselskap av Sparebanken Øst og har spesialisert seg på å gi lån til bil, båt, caravan og MC.

– Når det gjelder båtlån, er minimum lånebeløp hos oss 100 000 kroner. Vi tar pant i objektet og tilbyr nedbetaling i inntil 15 år og opp mot 80 prosent finansiering. I tillegg har vi båtlån med 35 prosent egenkapitalandel, der den nominelle renten for tiden er 4,95 prosent for de gunstigste lånene, sier Morkemo.

Lær mer om båtlån fra AS Financiering!

Markedsdirektør i AS Financiering , Erling Morkemo. Foto: Fredrik Warbo.

Nye og brukte

Han tillegger at AS Financiering selvfølgelig finansierer både nye og brukte båter, og de finansierer også båtlån ved kjøp av båt fra en privatperson.

– Og i motsetning til biler, synker ikke båter på samme måte i verdi, noen seilbåter stiger faktisk i verdi, sier Morkemo om kjøp av båt som investeringsobjekt.

Å søke om båtlån hos AS Financiering kan enkelt gjøres ved å gå inn på hjemmesidene, der det er en enkel lånekalkulator og en elektronisk lånesøknad som må fylles ut.

– Vi gir et raskt svar på din lånesøknad, lover Morkemo.

Denne lånesøknaden kan blant annet omfatte lån til italienske kvalitetsbåter som Riva, Pershing, Ferretti, Mochi Craft, Itama, Custom Line og CRN.

Dreamline Yachts AS er eksklusiv forhandler i Norge for Ferretti Group og har nylig etablert en avdeling i Oslo, der Gunnar Solberg har salgsansvaret for Østlandet. Han sier at målgruppene til Dreamline Yachts er alle som elsker båt og som har muligheten til å eie en båt.

Hyttebåter

– De seneste to årene er landstedbåter blitt stadig mer populært i markedet. Folk med strandhytter vil også ha muligheten til å være i sjøen og hygge seg med en båt.

– Og hva kan du si om båtene dere selger?

– Vi selger italiensk merkevare og design med høy produktkvalitet i prisklasser 3 millioner kroner til flere millioner, der andelen brukte båter i året ligger på ca. 30 prosent. Det er et bruktmarked i Europa for merkene vi selger, noe ikke alle i Norge er klar over. I Norge har interessen for bruktbåt i utlandet tatt seg noe opp, men jeg forstår at det kan være en generell skepsis til utenlandske bruktbåter på grunn av økt eurokurs og frykt for å måtte betale moms på moms. Mange av disse båtene er imidlertid blitt tatt godt vare på av eiere og fått god service opp gjennom årene. Vi har sammen med våre kollegaer i utlandet tilgang til en unik database, der det er full oversikt over historikken til båter som er opp mot ti år gamle, sier Solberg, som anbefaler potensielle båtkjøpere å velge merker som er kjent for kvalitet.

– Rimelige båter har normalt en lavere kvalitet enn dyrere båter. Mange plastbåter faller i verdi, mens kvalitetsbåter kan stige i verdi. En del båter som er bygget på 60- og 70-tallet, har i dag en høyere verdi enn da de ble bygget, slår han fast.

Hva med en flott Riva til sommeren? Hos AS Financiering hjelper de deg med båtlån. Foto. Fredrik Warbo.

Hva så med årlige driftsutgifter og forsikring av disse italienske kvalitets båtene? Solbergsier at forsikringsselskapene har endret praksis.

Lær mer om båtlån fra AS Financiering!

Forsikringssum

– Finn ut summen du vil forsikre båten for, og så betaler du en premie av denne summen, avhengig av om den er på 2 millioner kroner til 10 millioner. Driftsutgiftene avhenger av størrelsen på båten og om det er «full pakke» med service, vedlikehold, opplagsutgifter osv. Jeg vil si at for en båt på 40-50 fot, snakker vi typisk om årlige utgifter på 70 000-100 000 kroner for hele pakken, men det er mulig å få utgiftene ned mot 20 000 kroner i året. Noen båteiere liker å gjøre alt selv.

– Hvordan finner man den riktige båten?

– Kontakt oss, så diskuterer vi hva du ser for deg av båt, og så lager vi en behovsanalyse. Deretter utarbeides et budsjett, og vi danner oss et totalitetsbilde, også når det gjelder kostnader. Til slutt arrangerer vi en visningstur, der du får prøvekjørt båten, svarer Solberg, som oppfordrer folk til å velge en båt som du liker og som du har «passion» for.

– Det er mange båter i markedet, men for deg som ønsker å ta vare på båten, anbefaler vi å velge et kvalitetsmerke som har tradisjon på seg. Selv om designet utvendig etter hvert er blitt nokså likt blant båtmodeller, er det store forskjeller i kvaliteten når du titter ned i båtene. Båtmerker som har høy kvalitet, holder seg også bedre i pris. Stort sett alle båter fra Ferretti Group har CE-merking klasse A, som tilsier større sikkerhet og høyere kvalitet, samt mye håndarbeid med høy finish.