Kjøpe ny klokke? 2018-12-14T15:07:46+01:00

Loading...

Kjøpe ny klokke? Her er urmakerens ekspertråd

Urmaker Bjerke deler sine beste råd for et vellykket klokkekjøp.

Panerais tøffe stil er inspirert av italienske militærklokker.

Stadig flere nordmenn får øynene opp for de «gammeldagse» klokkene, hvor strømfri mikromekanikk tikker i vei på innsiden av kassene. Hos Urmaker Bjerke merkes interessen godt, og det over 95 år gamle familieforetaket tilbyr flere av verdens ledende klokkemerker.

– I en tid med mye «bruk-og-kast», representerer en kvalitetsklokke noe varig. Klokkene vi selger er basert på tradisjonelt håndverk, og har ved rett vedlikehold en levetid på mange tiår. Klokker kan også være et uttrykk for individuell personlighet, og er en gjenstand vi kan pynte oss med, sier Halvor Bjerke – daglig leder og tredje generasjons eier av Urmaker Bjerke.

Hos Urmaker Bjerke starter klokkeprisene fra rundt 20.000 kroner. Vurderer man et kjøp, er valgmulighetene nærmest uendelige. Klokker er et spørsmål om personlig smak, men Halvor Bjerkes råd er å tenke nøye gjennom hva den skal brukes til, og hvilke krav dette stiller.

– Skal klokken brukes hver dag, og hvor aktiv er du? Driver man mye med sport, vil det for eksempel være lurt å ha en klokke som er vannresistent. Her bør man også være oppmerksom på at det vesentlige ikke er antall meter, men derimot selve trykket klokken vil utsettes for. Minst 10 ATM (100 meter) er en god tommelfingerregel på klokker som vil bli utsatt for fukt. Her vil også lenker i metall, tekstil, eller gummiremmer være å foretrekke fremfor tradisjonelle skinnremmer.

En kronograf fra Patek Philippe er et lite mekanisk kunstverk både på utsiden, og på innsiden.

Tudor Black Bay er en uslåelig kombinasjon av sterke spesifikasjoner, eleganse, og overkommelig pris.

Tidløse Rolex er fortsatt en av klokkeverdenens mest velrenommerte merker.

Er man derimot på utkikk etter en klokke for finere anledninger, er det trolig andre kvaliteter man prioriterer. For klokkeinteresserte og samlere, er de vesentlige momentene ofte relatert til merkets historie, design, finisj, og eksklusivitet, forteller Halvor Bjerke.

– Uansett hva man velger, skal det føles trygt å handle en klokke. Enkelte steder på nettet frister med svært rabatterte priser, men klokkenes opphav kan skape hodebry for kjøperen på sikt. Alt fra ugyldig garanti fra merket, til klokker med bortpolerte serienummer. Riktignok skjer det ikke så ofte, men det har blitt rapportert om tilfeller hvor kunden har endt opp med å kjøpe tyvgods, sier Halvor Bjerke.

I følge Bjerke tillater mange klokkemerker i dag salg på nett, men slettes ikke alle nettbutikker er autoriserte. Et godt tips kan være å sjekke merkenes offisielle nettsider, hvor alle deres autoriserte utsalgssteder er å finne.

Breguet Classique Chronometrie 7727

Vacheron Constantin Overseas er luksuriøse sportsklokker på øverste hylle.

– Som en autorisert forhandler er Urmaker Bjerkes nettbutikk en offisielt godkjent salgskanal for merkene vi selger. Ikke bare får vi varene våre rett fra produsenten eller en offisiell distributør, men vårt personale har også gjennomgått de aktuelle merkenes opplæring. Hos Urmaker Bjerke prioriterer vi fagkunnskap, og alt dette skal komme kunde til gode ved en eventuell handel, og senere i kundeforholdet.

– Velg en autorisert forhandler som du tror vil være tilstede for deg også i fremtiden, og som har dyktig fagpersonell hvis behovet skulle melde seg for reparasjoner eller service. Slik ivaretas også klokkens verdi for fremtiden, avslutter Halvor Bjerke.