Dette er høstens aktuelle klokker 2018-12-21T11:11:34+01:00

Loading...

Feminin favoritt – Patek Philippe Twenty-4 er skapt for raffinerte og elegante kvinner.

Dette er høstens aktuelle klokker

Klokkeåret er ikke over ennå. Flere nye klokker har den seneste tiden blitt presentert, og mange av årets nyheter har nettopp kommet på plass i Urmaker Bjerkes butikker.

– Å unne seg en kvalitetsklokke er en investering i noe varig. Slike klokker står i tydelig kontrast til bruk-og-kast-mentaliteten, og holder seg også ofte godt i verdi over tid. For mange er det dessuten hyggelig å ha noe som kan føres videre til kommende generasjoner, forteller butikksjef Joakim Bjerke hos Urmaker Bjerke.

Klassiker i ny drakt – IWC Portugieser Chronograph var allerede en favoritt – og nå er den tilgjengelig med blå tallskive.

Historie spiller en viktig rolle for hele urindustrien, og de fleste kvalitetsklokker bygger på lange tradisjoner og gammelt håndverk. Side om side med klokkenes tidløse kvaliteter, jobbes det kontinuerlig med design, teknologi, og de viktige detaljene. Bjerke beskriver det gjeldende trendbildet som forholdsvis stabilt.

– For noen år siden var det et betydelig fokus på større klokker. Store klokker har kommet for å bli, men samtidig ser vi også en trend mot mindre størrelser. Det ene utelukker altså ikke det andre. Designmessig var blått lenge den heteste «nye» fargen, men ble så godt mottatt at den nå har blitt et fast innslag i de fleste av merkenes kolleksjoner. Mange favoritter har nå dukket opp med lekre blå tallskiver, sier Bjerke.

James Bond-klokken – Omega Seamaster Diver 300M ble i år oppdatert både teknisk og estetisk.

James Bond-klokken – Omega Seamaster Diver 300M ble i år oppdatert både teknisk og estetisk.

Ikoniske klokkedesign beholdes ofte i en nærmest uendret form, eller videreforedles med ny teknologi og alternative materialer. Det er heller ikke uvanlig at merkene finkjemmer egne arkiver og samlinger, på jakt etter inspirasjon. Historiske klokker relanseres i moderne nytolkninger, eller fungerer som mer abstrakte inspirasjonskilder for helt nye modeller. Klokker med et visst preg av retro er definitivt i vinden.

Det er likevel ikke uvanlig at produsentene starter med blanke ark. Bjerke trekker frem ærverdige Patek Philippes nye «Twenty-4 Automatic» dameklokke, som en av høstens favoritter. Modellnavnet ble introdusert i 1999, men byr nå på både et nytt ytre og et indre.
– Jeg er sikker på at den opprinnelige modellen vil bli en klassiker, men nye Twenty-4 Automatic er et friskt pust i et spennende og voksende segment. Mange kvinner gjør nå som herrene, og velger klokker med mekanisk urverk fremfor batteridrevet kvarts. Det er en utvikling Patek Philippe er med på, sier Bjerke.

For første gang lanseres Breitling Navitimer i en størrelse som passer perfekt for menn som foretrekker en mindre klokke, eller kanskje for kvinner som ønsker noe større og sporty. Den nye Navitimer måler 38 mm.

Santos de Cartier var en av verdens første armbåndsur, og dagens design bygger på den historiske forgjengeren.

Edle metaller

Nordmenn har generelt blitt mer åpne for edle materialer som gull, og kanskje spesielt når det kommer til klokker for litt finere anledninger. I følge Bjerke nyter imidlertid enkelte klokker langt høyere popularitet og etterspørsel enn andre. Det dreier seg oftest om modeller fra de mest anerkjente merkene, og fortrinnsvis sportsklokker i stål.

– Det kan være klokker i et begrenset opplag, eller modeller som rett og slett treffer den «norske smaken». Disse klokkene mottas ofte godt av klokkeinteresserte i media, fora og sosiale medier, og det oppfattes tidlig i markedet at tilbudet vil bli begrenset. Mange ganger ser vi en slags forsterkende effekt i etterspørselstrykket, forklarer Bjerke.

Urmakernes urmaker – Ærverdige Jaeger-LeCoultre representerer noe av det beste sveitsiske urindustri har å by på.

Urmakernes urmaker – Ærverdige Jaeger-LeCoultre representerer noe av det beste sveitsiske urindustri har å by på.

– Mitt tips er å være vågal nok til å se litt utenfor det «typiske», og ikke nødvendigvis velge den samme klokken som alle andre. Klokker som velges med hjertet, er klokker man sannsynligvis vil ha mest glede av å eie på sikt, avslutter Bjerke.