Falske nyheter 2018-12-21T11:13:13+01:00

Loading...

Tekst: John Rørdam/Dinamo Foto: Einar Aslaksen/Pudder Agency 

Falske nyheter

Falske klokker er ikke alltid enkle å avsløre. Urmaker Audun Furu-Bolstad hos Urmaker Bjerke, oppfordrer til forsiktighet ved kjøp av brukte klokker.

Tekst: John Rørdam. Foto: Einar Aslaksen/Pudder Agency

Falske klokker som kjøpes for noen hundrelapper er jo åpenbart kopier, mens andre klokker er så vellaget at de ved første øyekast kan se ut som ekte. De er imidlertid enkle å avsløre for et trent øye. Furu-Bolstad mener at de mest avanserte forfalskningene i markedet, er originale klokker som er manipulert.

– De «gode» forfalskningene er spesielt klokkene som er en blanding av ekte og uoriginale deler. Det er ikke alltid like lett å oppdage, og noe vi ser oftest på eldre ur. Det kan være helt originale klokker hvor det er endret små detaljer, som gir et utslag på verdien. På en eldre Rolex Submariner, kan for eksempel en liten rød tekst gjøre klokken mye mer verdt. Da er det fristende for noen å prøve seg på en forfalskning, og tallskiven byttes ut mot en kopi.

Slike forfalskninger er kanskje vanskelig for den gjennomsnittlige kunden å oppdage?
– Ja, det stemmer. Hvis du ikke har ekstremt mye kunnskap, vil en slik forfalskning være vanskelig å oppdage. Noen ganger er det utfordrende selv for oss som er proffe.

Er det noen merker som vi bør være ekstra skeptiske til hvis vi skulle vurdere en brukt klokke?
– Alle klokkemerker av en viss verdi er utsatt for problemer med forfalskninger, men det er klart
at de største og mest kjente er mer interessante å forfalske.

Hva er de vanligste faresignalene vi må være opptatt av?
– Den viktigste tommelfingerregelen er at du sjelden gjør et godt kjøp til en overraskende billig penge. Markedet vet stort sett hva de forskjellige klokkene er verdt. Virker det for godt til å være sant, er det ofte nettopp det. Det er også noen ganger at du kan bli lurt selv om du kjøper en original klokke brukt. Det kan være skader som kun er fikset på overflaten, utslitte urverk eller at kassen ikke er tett lenger. Da kan du ha kjøpt noe som enten er umulig eller veldig kostbart å reparere. Vit hva du driver med, eller oppsøk ekspertise.

Audun mener at riktig dokumentasjon kan være gull verdt.
– Garantikort, sertifikater og original emballasje gir kjøper en viss sikkerhet. Det vil også øke verdien hvis du skal selge. Orden i papirene er alltid bra, men det finnes faktisk forfalskninger av alt dette også. Det er et ganske usikkert marked.

Er det beste rådet egentlig bare å kjøpe nye klokker hos autorisert forhandler?
– Hehe, ja det kan du si, men vi vet jo at mange både har lidenskap og interesse av klokker
på en sånn måte at det ville være unaturlig. Klokkemarkedet ville nok fått en stor brems hvis
det ikke var mulig å selge en klokke, for kanskje å skaffe deg en ny du har enda mer lyst på. Annenhåndsmarkedet vil alltid være der, og med dokumentert historikk vil verdien på klokkene ofte øke betraktelig. Klokker med skikkelig kvalitet har lang levetid, og er investeringer som du skal ta vare på. Men verdifulle klokker går ofte i arv, og etter et par generasjoner er det ikke alltid papirene eksisterer. Løsningen da er å gå til en autorisert urmaker og få den vurdert.

Er det en mulighet å gå til Urmaker Bjerke for å få en vurdering?
– Jada, vi svarer så godt vi kan. Er klokken kjøpt hos oss, har vi sannsynligvis historikk på den. Hvis det derimot er en eldre klokke som kanskje har en forfalsket tallskive, kan det være vanskelig oppdage selv for oss. Da må vi sende den til fabrikken for å få den undersøkt der. De større forfalskningene med uoriginale urverk eller deler ser vi ganske raskt at ikke stemmer. Det lages kopier som ser originale ut, men aldri med den samme kvaliteten.

Audun Furu-Bolstad er selv usikker på om han ville kjøpt en brukt klokke, selv om han har stor kompetanse på området.
– Jeg ville vært uhyre forsiktig i bruktmarkedet, for det er mye rart der ute. Jeg ville ikke kjøpt av noen som jeg ikke opplevde var til å stole på, og jeg tror jeg helt sikkert hadde droppet det uten garantikort og sertifikater som samsvarer med serienummeret som er inngravert på klokken. Det er nok på internett det er størst sjanse for å bli lurt. Det er ikke smart å stole på at bildene på nettet gir deg pålitelig informasjon, og hvis du kjøper noe falskt fra i utlandet kan du nok regne med at det vil være umulig å få tak i selgeren i etterkant.