Klokkesamling – en introduksjon 2018-12-21T11:02:11+01:00

Loading...

Klokkesamling – en introduksjon

Hvordan starter man egentlig en klokkesamling? Er det noen klokker man «må» ha, og hva med fremtidig verdi? Urmaker Bjerkes ekspert deler sine tanker og erfaringer.

Interessen for kvalitetsklokker er på stigende trend. For mange nordmenn er det en aha-opplevelse å gjenoppdage de mekaniske klokkene, med historien, håndverket, og innovasjonene disse bygger på. Blir man først bitt av basillen, stopper det sjelden med én. Butikksjef Aleksander Bjerke Opsahl hos Urmaker Bjerke, rådgir daglig kunder på utkikk etter å bygge, eller utvide en klokkesamling.

Hvorfor mener du man bør ha en klokkesamling?
– For mange handler det om muligheten til å kunne variere klokke med antrekk og anledning. Har man en samling på 4-5 klokker, kan man skifte klokke til jobb, fritid, fest, ferie og trening. Ideelt sett er det en variasjon mellom lenke, skinnrem, og gummirem, samt farge på tallskiven. Størrelsen har jo også en del å si, for en stor sportsklokke gjør seg sjelden godt til dressen. For andre kan det handle om å samle minner, og å bygge en egen historie via klokkene. Noen konsentrerer seg også om bestemte klokketyper, merker, eller tidsperioder. Selve motivasjonen bak en klokkesamling kan være veldig individuell, men det viktigste er at man selv har glede av den.

Har du noen gode tips for hvor man bør starte?
– I første omgang vil jeg anbefale en vanntett klokke, som kan brukes til «alt». Neste skritt kan være et flott ur til finere anledninger. Med disse to har man et godt fundament, med flere bruksområder dekket. Da står man veldig fritt til å kunne utvide samlingen senere. Mange ønsker på et tidspunkt å ha ett eller flere ikoner i samlingen, som for eksempel en modell fra Rolex. I tillegg er det alltid gøy å ha en litt retroinspirert klokke, gjerne med håndopptrekk.

Hvor viktig er merke og pris?
– I utgangspunktet avhenger disse kriteriene mye av den som samler. For at samlingen skal være noe varig, vil jeg likevel si at kvalitet er viktig. En klokkesamling med stor K, bør derfor bestå av gode merker. Det bør gjøres plass til velrenommerte produsenter som Omega, Hublot, Panerai, Jaeger-LeCoultre, og lignende. Personlig syns jeg ikke at en klokkesamling bør bestå utelukkende av ett merke, og noen samlere er flinke til å være individualister. De ser hva alle andre kjøper, og ønsker å kjøpe noe annet og mer spesielt.

Mange prater om klokkesamling og fremtidig verdi. Er det noe man bør tenke på?
– Dersom man bare tenker fremtidig verdi, må man også tenke på hvilke klokker det er et stort marked for. Da er vi brått begrenset til klokker «alle» vil ha, og med en stor fare for å måtte inngå et kompromiss med det man egentlig liker. Å velge klokker med hjertet, er nok det som vil gi størst klokkeglede på sikt. Men kjøper man en flott klokke fra et toppmerke, skal man heller ikke se bort i fra at verdien kan holde seg godt over tid.

Hvordan mener du man bør oppbevare klokkene?
– Personlig har jeg klokkene mine i et eget klokkeskrin. Hver klokke ligger trygt og godt på en egen pute, i et eget kammer. Det er gøy å våkne om morgenen, åpne skrinet, og finne ut hvilket «klokkehumør» man er i. Har man selvopptrekkende klokke med avanserte komplikasjoner, kan det kanskje være smart med en watchwinder. Dermed unngår man risikoen for å gjøre skade på klokkens urverk, ved å hele tiden stille alle funksjonene før bruk.

Har man en større samling, brukes kanskje ikke alle klokkene jevnlig. Hvor viktig er service og vedlikehold?
– Serviceintervall kan være veldig individuelt per klokke, men det er viktig å ta godt vare på dem. At klokken ligger mye stille, hindrer ikke nødvendigvis oljer fra å eldes, eller pakninger fra å morkne. Vannresistente klokker bør gjennomgå trykktest og pakningbytte, relativt oftere enn de trenger full overhaling. Et godt tips er å gjøre dette på våren. Da slipper man å brått stå med en klokke full av saltvann, når sommersesongen er godt i gang.