Magnetisk tiltrekningskraft 2018-12-21T10:17:54+01:00

Loading...

Urmaker Bjerke har spesialutstyret som både avdekker og fikser magnetiserte klokker.

Tekst: John Rørdam
Foto: Sebastian Bjerkvik

Magnetisk tiltrekningskraft

Det er ikke bare de mekaniske klokkene som virker uimotståelige på mange entusiaster. Klokkene lar seg også påvirke – av magnetisme.

Urmakerne Audun Furu-Bolstad og Stian Ødegård på verkstedet hos Urmaker Bjerke, tar seg en liten pause for å forklare oss hvordan magnetisme påvirker mekaniske klokker.

Urmaker Bjerkes Audun Furu-Bolstad og Stian Ødegård får ofte inn klokker som har hatt nærkontakt med magneter.

Hvordan merker du at klokken har vært utsatt for magnetisme?

– Klokken begynner rett og slett å gå unøyaktig. Den går ustabilt, og som regel går den fortere, sier Audun før kollega Stian tar over.
– Spiralen, altså fjæren som regulerer den en mekanisk klokke, blir magnetisert. Fjæren ligger i kveiler, og når den blir magnetisk kleber disse seg sammen. Dermed fungerer den ikke slik som den skal. Noen ganger kan dette skje midlertidig, og klokken fortsetter å gå som normalt når den ytre påvirkningen er vekk. Da kan du bare stille den riktig, og hvis den fortsetter å gå uten avvik er alt greit. Andre ganger er påvirkningen større og mer permanent. Da henger spiralen hele tiden, og i verste fall kan klokken stoppe helt.

Urmaker Stian Ødegård viser hvordan en magnet påvirker klokken.

Er skadene på klokken alvorlige med en stor verkstedregning i vente?

– Nei, heldigvis er tilstanden ikke varig. Den kan gå over av seg selv hvis det bare har vært en svak og midlertidig påvirkning. Det hender likevel at magnetismen blir sittende i spiralen, og da må klokken på verksted for å avmagnetiseres. Det er ingen deler som må byttes, og som regel er det lett å fikse. På verkstedet har vi en liten maskin som tar seg av det, den både måler magnetismen og avmagnetiserer hvis det er nødvendig, beroliger Audun.

Det enkleste og tryggeste er kanskje å holde seg unna magneter?

– Vel, i dag finner man magneter mange steder man kanskje ikke tenker over. Høyttalere er for eksempel ikke bra for klokker, så ikke legg klokken din på en høyttaler når du kommer hjem. Der er det kraftige magneter, og sannsynligvis et av de verste stedene å legge klokken. Platetopper med induksjon er heller ikke et bra sted for mekaniske klokker. Mange vesker og mobilcovere har sterke magneter i lukkemekanismen. Heldigvis så skal det litt til for at påvirkningen blir varig, men det er greit å vite at det kan skje, sier Stian.

Å avmagnetisere en klokke er en lett oppgave for en dreven urmaker.

Vi leser likevel om klokker som tåler det meste, også magnetisme?

– Det stemmer, og produsentene jobber jo hele tiden for å sørge for at klokkene er mer motstandsdyktige mot magnetisme, og lager spiralen i andre materialer. Hittil har det vært vanligst å lage spiralene i forskjellige metallegeringer. Silisium er derimot et av materialene som overhodet ikke påvirkes av magnetisme, men det er også et utfordrende materiale. Det posisjonerer seg i riktig form etter støt, men er hardt, og har lettere for å knekke. Å utvikle nye produksjonsmetoder og materialer har nok kostet en del for klokkefabrikantene. Det gjenspeiler seg i prisene, men det vil bli billigere etter hvert, spår urmaker Audun.

Det har ikke vært enkelt å finne en løsning?
– Nei, og dette har vært det store prosjektet for mange urmakere. I tillegg har produsentene også forsøkt andre løsninger. Blant annet har Rolex og Omega forsøkt å løse problemet med magnetisme ved å «isolere» urkassen med blylignende materialer. Det har aldri vært en optimal løsning, både fordi det tar plass, og at det alltid vil være åpninger i urkassen. Nå er det vel en bred enighet om at det er antimagnetiske spiraler som er løsningen på problemet, sier Stian før Audun byr på en liten avsluttende kuriositet.

– Vi har inntrykk av at mindre klokker er mer utsatt enn store, og kanskje damene må være litt mer bevisste på dette. Hvis du har en veske eller et armbånd med magnetlukking bør du være litt obs. Kona hadde en Rolex som stadig gikk galt, og det var først da jeg så magnetrefleksen hun brukte, at jeg klarte å forstå hvorfor, forklarer Audun. Han røper at selv urmakeryrket av og til krever litt detektivvirksomhet for å finne årsaken til et problem.