Loading...
Matchmaking er fremtiden 2019-04-11T10:22:30+01:00

– Nettdating og lett tilgjengelige gratisapper for å finne en livspartner har paradoksalt nok ført til at mange opplever det som vanskeligere enn noen gang tidligere å finne den rette, sier personlig matchmaker Elizabeth Haugsmoen.

Nordmenn har en tendens til å være trege til å henge seg på internasjonale trender. I store deler av den vestlige verden er matchmaking helt vanlig, og det har det vært i mange år. På internasjonale matchmaker-konferanser snakkes det om en skandinavisk boble.

Norges første matchmaker, L’Ardour, jobber for å snu dette her hjemme. Firmaet driver med eksklusiv, personlig matchmaking, og setter opp tilrettelagte møteplasser for folk som ønsker seg en livspartner gjennom personlig veiledning.

Gründer med gode resultater

Etter fem år som personlig matchmaker, og gründer av L’Ardour, forteller hun at det har vært utfordrende, men også svært spennende og givende år med gode resultater.

– Jeg føler at jeg har verdens beste jobb. Når jeg ser hvor mange lykkelige mennesker jeg har klart å føre sammen så opplever jeg jobben min som utrolig givende, smiler hun.

I Norge finnes det omlag 1,3 millioner aleneboere. Det skrives en del om ensomhet og drømmen om å finne den rette, men det snakkes lite om det.

– Det overrasker meg stadig at vi er helt innforstått med å betale for en stylist, personlig trener, personlig shopper eller hushjelp, men at tanken på det å få hjelp av en fagperson til å finne kjærligheten i ditt liv skal være så fremmed, sier Haugsmoen. Sosionomen sier at hun alltid har vært interessert i mennesker, og har «matchet folk» hele livet. Hun er opptatt av å skape møter mellom mennesker.

– Veldig mange som kommer til meg syns det er vanskelig å finne arenaer man kan møte folk på, forteller hun.

– Og det er jo det viktigste; det å møte noen ansikt til ansikt er helt avgjørende for å kunne skape en god relasjon.

Hvorfor tror du det er sånn?

– Jeg ser jo en utvikling hvor det blir mindre og mindre vanlig å snakke med fremmede. Det er mindre smalltalk generelt i samfunnet, og veldig uvanlig å gå bort til fremmende for å slå av en prat. Mange er opptatt med seg og sitt, og bruker mange timer i døgnet på mobilsurfing. Det blir rett og slett færre møteplasser. Mange trenger litt hjelp til smalltalk. De er usikre på hva man skal snakke om, sier hun og fortsetter:
– I tillegg har vi ingen dating-kultur i Norge. Det finnes ingen normer for hva som er vanlig og ikke, og dette skaper mye frykt og problemer for de som ønsker å komme i gang med en seriøs dating-prosess.

En skremmende, ny verden

Hva er det folk flest er engstelige for?

– For de som ikke har vært single på en stund må man jo si at dating-kulturen har endret seg ganske rått og brutalt på kort tid. Et stevnemøte er ikke hva det engang var, og inntoget av nettdating og apper har ikke akkurat gjort dating-kulturen enklere å hverken forstå eller forholde seg til, sier hun.
– Stort sett ønsker vi alle å finne kjærligheten i livet. En å dele gleder og sorger med, en som spør hvordan dagen din har vært, og som sier «god morgen» og «god natt» – et livsvitne. Og det finnes en for alle. Det vet jeg av erfaring, bedyrer hun.

Så hva er magien bak Matchmaking; hva er det du gjør?

– Det første jeg gjør er å kalle inn til et dybdeintervju som foregår som en samtale på mitt kontor. Etter en lengre prat setter vi opp en profil. Deretter går vi over til hvilke ønsker og håp den enkelte har for en relasjon, og hva han eller hun ser etter i en potensiell partner.
Etter å ha bygget seg opp et stort nettverk over flere år sitter Elizabeth og L’Ardour nå på en stor kundebank av ulike profiler. Hun kan derfor sette opp en date med en person hun mener vil passe. Og det gjør det som oftest alltid.

– Det er jo egentlig ikke noe hokus-pokus, det er jo faget mitt, sier hun.

Nettdating er utmattende

– Det virker på meg som om apper og nettdating har gjort mange utslitte. Og det er ikke så rart, det er jo mange som seiler under falskt flagg på disse plattformene, som blir en tidstyv i dagliglivet. Til meg kommer kun kunder som allerede har bestemt seg. De er seriøse, og ønsker å finne en livspartner, sier Haugsmoen.

I jungelen av datingapper og nettsteder har mange gått seg vill.

– Det betyr at en stor del av jobben min er rådgivning og forventningsavklaring. Mange har blitt rastløse og kravstore. Da er det min jobb å minne om at forhold krever arbeid også. Man kan ikke bare sette opp en liste på 10 egenskaper og ønske seg en som scorer 10 av 10. Det kan iblant være nyttig å speile situasjonen og se hvem man selv er og hva man selv kan tilby, sier hun bestemt.

Hos L’Ardour er det heldigvis ingen spørsmål som er dumme, og ingenting som er flaut eller pinlig.
– Jeg liker ikke ordet desperat. Jeg syns det er den mest naturlige ting i verden å ønske å finne en å dele livet sitt med. Kjærlighet er jo magisk, sier hun og legger til:

«When you have love, you have everything»!

Kundegruppen til L’Ardour spenner fra 35 til 80 år, men de har også hatt kunder på 90. (Forøvrig nå 91 og lykkelig samboer etter å ha vært kunde hos L’Ardour). Kundene er gjerne ressurssterke, velutdannede og karrierebevisste mennesker som har prioritert å bygge karriere og derfor utsatt letingen for å finne den rette. Noen har vært i lengre forhold tidligere, mens andre ikke har prioritert å finne en partner før i voksen alder. Hos L’Ardour får alle den personlige oppfølgingen som skal til for å finne den perfekte match’en.

Er du på leting etter den rette? Ta kontakt med L’Ardour!