Siemens 2018-12-14T12:18:45+01:00

Porchetta med Gladkokken

Det er mange måter å tilberede ribbe på.
Gladkokken Jan Henrik Syversens favoritt er definitivt den italienske varianten; porchetta.

Jan Henrik Syversen er Gladkokken som har Norges mest leste mannlige matblogg, en fjerdeplass fra Masterchef, og en nylig utgitt kokebok med videoinstruksjoner.

I julen pleier han, og mange andre nordmenn, å benytte seg av sesongens råvarer, prøve ut forskjellige oppskrifter, og ulike varianter å servere ribbe på.
Mange har prøvd seg på ribbe med asiatisk vri. Hellstrøms ribbe med hvitløk har også blitt populær, men porchettaen er kanskje noe av det beste du kan lage. I fjor lagde Jan Henrik porchetta til og med på julaften – riktignok i tillegg til den tradisjonelle ribben.

– Det var porchettaen som var mest populær, spesielt blant de eldre, sier han fornøyd.
Porchetta er en veldig enkel rett å lage, og gjør seg mye selv.
Det passer egentlig hele året og kan varieres med ulike kryddersammensetninger. I Italia tilsetter man gjerne mer smak til ribbe med urter, hvitløk, krydder, sitronskall og kanskje fennikel, som gir en svak anis-smak. Det passer godt på grillen om sommeren, men porchetta er like godt til jul.

Siemens nye platetopp med integret ventilasjon, inductionAir system, suger stille opp all uønsket damp og os.

Ny vifte, ny hverdag

Vi har valgt en tynnribbe med klassiske julekrydder som skal lages i ovn, og epler, sjysaus og rødkål. Dette skal Gladkokken tilberede på Siemens nye platetopp med integrert ventilasjon, inductionAir system.
Som så mange andre, har Jan Henrik en kjøkkenøy, og er svært fornøyd med det nye systemet.

– Det beste av alt er at du ikke trenger en vifte som henger over platetoppen og er i veien, sier Gladkokken.
Siemens nye inductionAir-system er en platetopp med integrert ventilator som gir kjøkkenet en ny og mer åpen romfølelse. På en lekker induksjonsplatetopp er viften plassert i midten, nærmest usynlig. Ventilasjonssystemet skrur seg på automatisk og suger stille opp all uønsket lukt, damp og os. Dermed trenger du
aldri stange i en takmontert vifte igjen.

Her er alt praktisk plassert under benken. Den er lett å installere og trenger ikke kobles opp mot vegg- eller takmontert kanalventilator. Alt skjer under benken og er så høyteknologisk og kompakt at det kun tar opp plassen til en skuff.

Dette gir en helt ny romfølelse til kjøkkenet. En kjøkkenøy kan plasseres hvor som helst i rommet, du kan ha en lampe over kjøkkenøyen hvis du vil, eller andre spennende løsninger som gir en ny dimensjon til matlagingen.
Kjøkkenet er tradisjonelt sett et av de mest populære rommene i Norge, og det har ikke blitt noe mindre populært med årene. Nå er ofte kjøkkenet hovedoppholdsrommet i mange norske hjem, og det kan da også innredes på en mye mer praktisk måte, med flere ulike løsninger, uten å måtte tenke på vegg- eller takmontert vifte.
Porchetta skal langstidssteke på lav varme. Dette kan du enkelt følge med på via appen Home connect. Siemens har vært med på å utvikle denne appen, som gir deg mulighet til å styre alle hvitevarene dine fra mobilen.

Les mer om Siemens nye inductionAir system!

Velg gode råvarer

Kanskje er julen den perioden kjøkkenet er det mest brukte rommet. Det er også høysesong for svin. Gladkokken mener dette er det desidert beste som finnes, og kan lene seg på en lang norsk tradisjon.

– Til jul er det kun det beste av det beste som gjelder, og veldig mange velger ribbe.
Nå er det god tilgang til ribbe, og den kan brukes på mange spennende måter, sier Jan Henrik.

Legg litt ekstra penger i å velge en bra ribbe, helst frittgående gris, og gjerne kortreist. Velger du gode råvarer er mye av jobben gjort. Julemat er i utgangspunktet billige råvarer. Kjøp kvalitet så du får bedre smak. For å få best mulig svor er det lurt å velge den ribben som har tykkest mulig fettlag under svoren.

Krydder til porchetta 3-4 kg tynnribbe uten ben av god kvalitet, 3 fedd hvitløk, 1 sitron (kun skallet), 2 ts chiliflak, 1 håndfull med finhakket persille, 2 ts tørket ingefær, 2 ts malt muskat og rikelig med nykvernet pepper og flaksalt.

Krydder til porchetta 3-4 kg tynnribbe uten ben av god kvalitet, 3 fedd hvitløk, 1 sitron (kun skallet), 2 ts chiliflak, 1 håndfull med finhakket persille, 2 ts tørket ingefær, 2 ts malt muskat og rikelig med nykvernet pepper og flaksalt.

Krydder til porchetta
3-4 kg tynnribbe uten ben av god kvalitet, 3 fedd hvitløk, 1 sitron (kun skallet), 2 ts chiliflak, 1 håndfull med finhakket persille, 2 ts tørket ingefær, 2 ts malt muskat og rikelig med nykvernet pepper og flaksalt.

Rull og knyt ribben stramt med mathyssing.

Tips: Hvis du sliter med svoren kan du bruke grillfunksjonen på ovnen, og snu litt på porchettaen ettersom svoren popper.

Serveres med rødkål, syltet rødløk, karamelliserte epler og sjysaus.

Av tilbehør har Gladkokken valgt noe litt utradisjonelt til porchettaen. Karamelliserte epler har en fin syrlighet, og er en god kontrast til den fete ribben. Rullen gjør at kjøttet holder seg veldig godt og saftig, og er god på smak. Som med vanlig ribbe er det også godt med syltet rødkål til.

– Hvis du er glad i en fredelig julefeiring og det er du som har ansvaret for maten anbefaler jeg å lage en del av tilbehøret på forhånd, sier Jan Henrik. Både rødkål og surkål kan fint lages på forhånd og kan fryses ned.

Har du mulighet til å vakuumpakke er det best fordi det ikke kommer noe oksygen til, så da blir det ingen frostskader.
Men det fungerer også fint å bare ha det i en boks i fryseren og varme opp samme dag. Da blir det mindre stress for kokken.

Fremgangsmåte
Fjern bein i tynnribben og lag riller med en skarp kniv i svoren. Snu ribben rundt og bruk en skarp kniv for å skjære et kutt i midten av ribben som gir deg mulighet til å brette den ut til dobbel størrelse. Strø på med urter og krydder og masser disse inn i kjøttet. Rull tett sammen og bind sammen med mathyssing. Strø litt salt på svoren.

Damp Porchettaen i 1 time på 100 grader, stek deretter porchettaen med varmluft 90-120 grader i 3-6 timer til den når en kjernetemperatur på ca 65 grader. Ta porchettaen ut av ovnen og sett ovnen til 250 grader. Sett porchettaen tilbake når ovnen er varm og stek til svoren popper. Dette tar 10-20 minutter, her er det viktig å følge nøye med så det ikke blir brent. Det er også mulig å avslutte med litt grill, men det pleier ikke være nødvendig.

INTELLIGENTE FORDELER MED SIEMENS INDUCTIONAIR:

fryingSensor Plus: Maten brenner seg aldri. Kokeplatens sensorer registrerer og måler temperaturen under hele tilberedningen, så når pannen har nådd ønskelig temperatur, holder den samme varmegrad. Du kan derfor rolig vende ryggen til og holde på med flere ting samtidig, uten at maten brenner seg.

cookingSensor Plus: Gryten koker aldri over. Du får en sensor med, som du kan feste på din gryte. Den interagerer med kokesonen og gir et signal, når en bestemt temperatur er oppnådd, så samme temperatur bevares i gryten, og ingenting koker over.

Boost-funktion: Dobbelt så hurtig tilberedning. Hurtigere tilberedning med opptil 50% mer effekt ved hjelp av en powerBoostfunktion.

Oppskrifter

Rødkål

1 stor rødkål
1 rødløk
2 syrlige epler
3-4 tørkede fiken
1,5 dl solbærsirup
4 dl eplejuice
1 kanelstang
1-2 stjerneanis
salt og pepper
3 ss smør
Finn frem en kjele og smelt smøret. Kutt rødløk og rødkål i tynne strimler og legg i kjelen. Finhakk fiken og legg sammen med kålen. Stek på medium varme i 10 minutter. Tilsett væsken og urter og legg på lokk. Kok i ca 45 minutter på lav varme. Smak til med salt og pepper og server.

Syltet rødløk:

1 dl 7% eddik
2 dl sukker
3 dl vann
4 stk rødløk i skiver
Kok opp eddik, sukker og vann til det blir en blank og fin syltelake. Kutt rødløk i tynne strimler og tilsett i den kokende syltelaken. Skru av varmen og la det kjøle. Hell over i syltetøyglass. Kan oppbevares i kjøleskapet i ukesvis.
Sjysaus:
Stekekraften fra Porchetta.
Tilsett vann i formen under porchettaen så den ikke steker seg tørr. Legg gjerne i litt løk og urter i vannet.

Karamelliserte krydderepler

5 stk gode epler
1 stk rødløk
50 gram ekte smør
1,5 dl sukker
Salt og pepper
Saften av 1 sitron
1 dl eplejuice
Litt fersk timian
Smelt sukker i en stekepanne til den blir en gylden karamell. Tilsett smør, løk og epler. Skvis over sitronsaften og hell over eplejuicen. La koke til karamellen blir tykkere og eplene passe møre.
Avslutt med litt frisk timian og smak til med salt og pepper.

Sjysaus
Stekekraften fra Porchetta.
Tilsett vann i formen under porchettaen så den ikke steker seg tørr.
Legg gjerne i litt løk og urter i vannet.