Slik tar du vare på klokken din i vinter 2018-12-21T12:22:46+01:00

Loading...

Før noe forlater Urmaker Bjerkes verksted, utføres en grundig kvalitetskontroll.

Slik tar du vare på klokken din i vinter

Når nettene blir lange, og kulden setter inn, kan det lønne seg å ta noen ekstra forholdsregler rundt bruken av klokker. Urmakerne hos Urmaker Bjerke deler sine erfaringer.

IWC Aquatimer gjør seg like godt til vinteren, som til sommeren.

– Vann er som kjent urverkets verste fiende. Hvordan trives klokkene under en typisk kald og våt norsk vinter?

Vannresistente ur kan i utgangspunktet brukes som normalt, men man bør være litt oppmerksom på store temperaturforskjeller. Det er for eksempel ikke å anbefale å ta med uret i badstue, og tar man deretter en kald dusj eller snøbad, kan det fort resultere i kondens i selv vannresistente ur.

Er det veldig kaldt ute, og man for eksempel tar en ekstra hard skitur, kan også varmen og svetten skape kondens. Skinnremmer tåler egentlig kulden godt, men de er ikke så glade i svette og fuktighet. Er vinteren preget av mye aktivitet ute, er det beste valget en klokke med lenke. Syns man metallet blir litt kaldt, er også gummirem et ypperlig valg.

Tudor Black Bay 32 er tidløs dameklokke tilpasset en aktiv livsstil.

Tudor Black Bay 32 er tidløs dameklokke tilpasset en aktiv livsstil.

– Det sies ofte at klokker bør trykktestes jevnlig. Hva er bakgrunnen for det?

En trykktest forteller oss noe om urets vannresistente egenskaper. Men hvor tett det er når det forlater fabrikken, er noe ganske annet enn etter lengre tids bruk. Urets pakninger er laget i gummi og plast, og det er uunngåelig at disse forringes over tid. Her er det «føre var»-prinsippet som gjelder, og vi anbefaler trykktest og skifte av pakninger med 2-3 års mellomrom.

Pakningene bør være originale fra fabrikken uansett merke. De er laget i et stort antall former og tykkelser, og bær være korrekte for den spesifikke modellen. Her vil en autorisert merkeforhandler ha best oversikt.Har uret vært utsatt for påkjenninger som støt og slag, kan det også være fornuftig å få testet uret. Glass og krone kan fort ha fått skader som kan være vanskelige å se, og en service kan være nødvendig.

Nye Omega Seamaster bringer ny teknologi til en ikonisk modell.

– Hva gjør Urmaker Bjerke ved en typisk service?

Ved pakningsservice tas urverket ut av kassen. Kassen blir demontert, glasset tas ut, og kassen og lenken vaskes. Deretter monterer vi nye pakninger, samt innregulerer og trykktester uret. Ved en større overhaling demonteres i tillegg urverket. Deretter gjennomgås en grundig rens, og vi undersøker for slitasje. Slitte deler utbedres eller byttes, og urverket blir smurt og finjustert. Her har fabrikkene ofte egne nøyaktighetskrav, og innstillinger som er spesifikke for at deres urverk skal fungere optimalt. Dette er ting som terpes på i deres egne kurs, som vi hos Urmaker Bjerke ofte tar del i for å holde oss oppdatert.

Til slutt blir kasse og lenke pusset opp der det er ønskelig og mulig, og uret får nye pakninger under montering. Deretter blir uret etterregulert, trykktestet, og kontrollert på simulator.

Trykktesting og pakningsservice sikrer at uret holder vannet ute.

Trykktesting og pakningsservice sikrer at uret holder vannet ute.

– Hva bør man gjøre dersom man plutselig skulle oppdage fukt i klokken?

Får man vann eller fukt i uret, bør det leveres til en urmaker snarest. Kassen må åpnes, og urverket må tørkes så fort som overhodet mulig. Kun dette stopper korrosjonsprosessen, og tid er av stor betydning. Skader på urverk, tallskive, og visere, kan oppstår svært hurtig,og ofte etter bare noen timer. Det hjelper sjelden å åpne kronen, legge uret på varme steder, eller lignende. Dugget kan tilsynelatende forsvinner, men gjemmer seg gjerne andre sted hvor det ikke nødvendigvis er synlig. Fukten gir skader uansett hvor det ligger, så regelen er å få uret til en urmaker så fort som mulig.