Foto: Courtesy of Baselworld

Torsdag 22. Mars er det kick-off for verdens største klokke- og smykkeutstilling Baselworld. Det er uten tvil den viktigste messen i året for industrien. Så også for Certina som i år vil rapportere «Live fra Basel» på Hegnar.no.

Like før påske er det tid for den årlige klokkemessen Baselworld i Sveits, der alle de store aktørene i klokke- og smykkebransjen er tilstede. Her blir nye produkter stilt ut og målt og årets trender og moter vises frem og testes.

I seks dager skal over 2000 produsenter av klokker og smykker vise frem sine nyeste kreasjoner for 2018, over 100.000 publikummere kan gå rundt å snakke med representanter for merkene mens forhandlere velger ut de produktene de vil selge i sin butikk.

Certinas stand på Baselworld 2017.

Her vil Certina stå sentralt plassert i hovedhallen, der Swatch Group har samlet sine merker slik de har gjort i mange tiår allerede, men messen er like viktig hvert år.
Baselworld er messen der bransjen møtes for å måle krefter. Klokkebransjen har nemlig fra gammelt av vært svært opptatt av konkurranse og at det er sunt for bransjen.

Baselworld ble for første gang arrangert i 1917 under navnet Schweizer Mustermesse Basel (MUBA) og var den gang en messe for sveitsiske varer, inkludert smykker og klokker. På den første messen var det hovedsakelig utstillere fra andre industrier, i tillegg til et lite antall urmakere, totalt 29 utstillere befant seg i ”Klokker og Smykker”-seksjonen av messen. Dette var en periode hvor sveitsisk industri var spesielt viktig for resten av Europa, som var sterkt preget av første verdenskrig. Messen tok plass i kasinoet i Basel og var en stor suksess, og mange mener den var et gjennombrudd for armbåndsur-markedet, som nettopp hadde begynt å fange oppmerksomheten til menn.

Senere utviklet det seg til å bli en ren klokke- og smykkemesse og det desidert viktigste samlingspunktet til bransjen. Også nettopp fordi klokkebransjen tok sunn konkurranse på alvor.

Korrekte ur var svært viktig for sjøfarten og for å måle avstander og finne ut nøyaktig posisjon på havet. Slik kunne man for eksempel spare hele to uker på en seilas fra Europa til det amerikanske kontinentet. Dermed var det store aktører inne som arrangerte konkurranser med høye gevinster for klokkeprodusenter som tok urverk og klokketeknikk alvorlig.

Etter hvert er det Baselworld som står igjen og troner alene som den viktigste messen i verden for bransjen.

Det har blitt det viktigste organet for å lodde stemningen i markedet. Ideer fra tegnebrettet har til og med blitt skrinlagt etter å ha blitt testet på messen. Vanligvis tar det ca 2 år fra en god ide oppstår til man har det ferdige produktet.

Derfor holdes kortene fremdeles svært tett til brystet, før det lanseres på Baselworld.
Der får man best oversikt over markedssituasjon og hva som foregår rundt om i verden.
Nå kan du følge med på messen hjemmefra. Certina rapporterer som sagt live fra Basel gjennom hele uken her på hegnar.no.

Finn din Certinaforhandler her!

Baselworld

Baselworld ble for første gang arrangert i 1917 under navnet Schweizer Mustermesse Basel (MUBA) og var den gang en messe for sveitsiske varer, inkludert smykker og klokker.

I 1923 ble den første hallen dedikert kun til messen bygget.

I 1931 fikk klokker sin egen messe, og Schweizer Uhrmesse (”Sveitsisk Urmesse) ble holdt parallelt med MUBA på området som idag er hall 1. Basel-messen var spesielt viktig i denne perioden da interessen for ur var fallende mellom de to verdenskrigene.

Innen 1950-tallet var Basel-messen definitivt blitt den viktigste messen for sveitsiske urmakere, og alle store nyheter ble lansert her.

I 1959 lanserer Certina sitt banebrytende DS konsept. Certina DS er en støtsikker mekanisk klokke med en vanntetthet opp til et trykk på 20 bar (200 m). Dette setter nye standarder for en hel generasjon armbåndsur.

I 1972 ble Basel-messen åpnet for merker fra Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Italia, og i 1973 ble messen omdøpt til den Europeiske Ur- og Smykke-messen (EUSM).

Basel-messen har gjennom 100 år hatt en nøkkelrolle i å bevare Sveitsisk klokkeindustri, og skiller seg fra andre ur-messer ved at den er åpen for publikum. Dette gjør Baselworld til den viktigste plattformen for alt fra enorme selskaper til små indie-produsenter. Baselworld 2018 varer fra 22.-27. Mars og det er ventet over 100.000 besøkende.