Endelig kan privatpersoner investere i den mest lønnsomme delen av lånemarkedet, nemlig forbrukslån. Med lav rente for kunde, høy avkastning for investor og lav risiko – har dette allerede blitt en suksess i Europa.

 

  • Vil du putte pengene dine i en av delingsøkonomiens mest avanserte FinTech-plattformer og få 5-7 prosents avkastning – samtidig som du hjelper andre til rimeligere forbrukslån?
  • Vil du investere i en aktivaklasse med svært lav tapsprosent, gjennom en aktør som kombinerer delingsøkonomi, kunstig intelligens og big data-analyse for å redusere risikoen ytterligere?

Da bør du lese videre om PERX – en etablert, norsk plattform for folkefinansiering – og finne ut hva det er med folkefinansiering som gjør det så attraktivt for deg som investor.

Et lønnsomt marked åpent for konkurranse

Gjennomsnittlig rente på norske forbrukslån og kredittkort er for tiden i underkant av 18 prosent, og mange ligger betydelig over dette nivået. For lånene som PERX formidler er rentenivået i området 5-7 prosent. Det innebærer at de aller fleste vil spare mer enn 20.000 kroner i året ved å flytte et forbrukslån på 200.000 kroner til långivere formidlet av PERX.

Den store rentefordelen vil skape etterspørsel ikke bare blant nye låntakere. De siste årene har det vært en sterk vekst i «tradisjonelle» forbrukslån, og låntakerne kan spare mye på å refinansiere slike dyre lån.

– Med etterspørselen på plass er det bare å etablere tilbudet. Det er her du og vi i PERX kommer inn, sier gründer Andreas Gyrre:

  1. Du som långiver setter pengene inn på klientkonto hos en nøytral tredjepart.
  2. PERX fastsetter kredittscore på låntakere, ved bruk av Experian. I tillegg bygger vi opp en score basert på big data og kunstig intelligens (AI).
  3. Du velger hvilken kredittscore du ønsker på dine låntakere. Jo lavere kredittscore desto høyere rente – og risiko.

– Alle lån består av mindre andeler fra flere långivere. Låntakerne betaler et etableringsgebyr og et termingebyr til PERX, men utover det er renten og avdraget låntaker betaler på lånet den samme som du mottar som långiver, forklarer Gyrre.

PERX er altså ikke en bank, men en formidler og tilrettelegger for delingsøkonomi i lånemarkedet, registrert i konsesjonsregisteret til Finanstilsynet. Den tekniske plattformen brukes av flere andre banker, inkludert ABN Amro og Rabobank. Kan denne modellen fungere – for låntakere, deg og oss? Dersom du tror at vi nordmenn ikke skiller oss vesentlig fra andre europeere, er svaret et rungende ja.

Bli med på folkefinansiering og få økt avkastning på sparepengene dine!

Derfor fungerer det: Internasjonal suksess og lav risiko

Selv om det er helt nytt i Norge, har aktører som Lendify, Funding Circle, Zopa og Lending Club hatt stor suksess i Europa. Særlig i England har veksten vært stor, og investorene står kø for å være med. I Sverige har deler av den kjente Wallenberg-familien og Lundin-systemet investert i Lendify.

Det er ikke bare de høye rentene og den store gjeldsveksten som gjør forbrukslån til god butikk for bankene. Deres overskudd skyldes også at Ola og Kari Nordmann er svært pliktoppfyllende og flinke til å betjene sine lån. Bankenes tap på utlån var i 2017 på kun 1,2 prosent.

– I PERX har vi valgt å være ekstra forsiktige; vi formidler lån kun til kunder med øverste tredjedel av kredittverdighet. Men innenfor denne gruppen velger du selv risikoprofil og utlånsrente. Det gir en ekstra trygghet til deg som investor, men det gjør også at vi ikke bidrar til økt belåning blant mennesker som ikke bør låne mer. Sosial samvittighet og nøktern butikk hånd i hånd, sier Gyrre.

Folkefinansiering er attraktivt for alle, og for investorer med høy risikoprofil i for eksempel aksjemarkedet kan vi tilby en fornuftig diversifisering. Ønsker du å investere på vegne av bedriften? Dere er selvsagt hjertelig velkomne!

Bli med på folkefinansiering og få økt avkastning på sparepengene dine!