Skalldyrlag er høstens kanskje koseligste middag! Foto: Thomas Hammarstrøm

 

Når høstmørket faller på, er det viktig å kose seg inne. Da kan det være et godt alternativ å invitere gode venner på et deilig skalldyrslag!

Norske skalldyr er i verdensklasse, og det er på høsten de er på sitt aller beste. Mange forbinder kanskje langbord med skalldyr med sommeren, men det er altså høstsesongen som er den riktige sesongen å ha skalldyrslag.

Faktisk er det sånn at den vanligste krabben langs norskekysten er taskekrabben og den er ekstra god på høsten. De fleste skalldyr parrer seg på vintertid. De gyter om senhøsten og er derfor fulle av rogn og matfylde. Vår og sommer kommer de inn på grunnere farvann for å spise seg opp. Dette gjelder taskekrabben, men også hummer og reker.

Langbord med skalldyr hører høsten tid. Inviter venner og familie inn! Foto: Thomas Hammarstrøm

Selve skalldyrbegrepet er ikke egentlig et zoologisk begrep, men mer en muntlig samlebetegnelse om sjømat som sjøboende krepsdyr og muslinger. Det vil si, krabbe, reker, blåskjell og så videre. I Norge er vi svært stolte av å ha så gode skalldyr at det danske kongehuset allerede på 1500-tallet sendte båter hit for å hente østers!

Det beste tilbehøret

Til skalldyrlangbordet er det er det viktig å ha et godt utvalg sauser og tilbehør. Sauser og dressinger løfter måltidet!

Wasabimajones

  • 1 helt egg
  • 1 ts sennep
  • saften av 1/2 sitron
  • ca 1 ss wasabi paste
  • ca 4 dl solsikkeolje
  • salt

Pisk sammen egg, sitronsaft, sennep og wasabi, spe med olje til en tykk konsistens. smak til med salt og eventuelt mer sitron og wasabi paste.

Estragonmajones

  • 1 helt egg
  • 1 ts sennep
  • saften av 1/2 sitron
  • Frisk estragon urte
  • ca 4 dl solsikkeolje
  • salt

Pisk sammen egg, sitronsaft, sennep og fin hakk estragonen, spe med olje til en tykk konsistens. smak til med salt og eventuelt mer sitron og estragon.

Dillmajones

  • 1 helt egg
  • 1 ts sennep
  • saften av 1/2 sitron
  • Frisk dill
  • ca 4 dl solsikkeolje
  • salt

Pisk sammen egg, sitronsaft, sennep og fin hakk dill, spe med olje til en tykk konsistens. smak til med salt og eventuelt mer sitron og dill.

Vintips

Det er ikke så enkelt å finne riktig vin til krabbe. Krabbe har et bredt smaksspekter. Fra den mer fyldige smaken av kjøttet i krabbeskjellet til det lyse kjøttet i klørne. Riesling er den druen som matcher dette best. Du kan velge en tørr (trocken) eller riesling kabinett som har litt restsødme.

Svein Lundin i Kapital gir deg sine tips her!

Noe nytt

Har du lyst til å overraske med noe nytt? Da kan chillikrabbe være tingen en kjølig høstkveld. Se oppskriften her:

Chilikrabbe og langoustine
Dette holder til en kilo krabbe, eventuelt bare klør. Denne oppskriften kan man også bruke til hummer og kongekrabbe.

  • Tre cm med ingefær
  • 5 fedd hvitløk
  • Limezest
  • Limejuice
  • 1 ts demerarasukker
  • 3 chili i tynne skiver
  • En spiseskje knust pepperkorn. Gjerne varm pepperkornene kort i en tørr panne før de knuses i morter el.
  • 2 spiseskjeer soyasaus
  • 3 spiseskjeer oystersaus

Varm litt olje i en kjele eller wok der du tilsetter chili, hvitløk, ingefær, sukker og pepper. Dette skal stekes gyldent. Bland inn sausene. Til slutt – ha oppi krabbene og la de være på varmen i et par minutter. Der er absolutt best å bruke råvarer som ikke er kokt. Om de er kokt på forhånd, vær forsiktig med å gi de for mye varme.