Foto: Marianne Maroni Block

 

Med høsten kommer jaktsesong og mye god mat og drikke. Kjøkkenet er en viktig del av hjemmet både for matlaging, men også som samlingspunkt. Skal du kjøpe nytt hus eller pusse opp eksisterende bolig, er kjøkkenet og dets innredning noe du bør planlegge nøye. Ikke bare skal det se eksklusivt ut, men det er også noen tilpasninger du kan gjøre som bidrar til en enda bedre opplevelse over grytene. 

Top of the range
Interiørarkitekt Katrine Kristiansen forteller at menn er mer opptatt av kjøkken enn før. De skal ha “top of the range” hvitevarer og gode kniver. Utstyret skal være maskulint og ha en industriell look. Kjøkkenet skal ha et røft uttrykk, men samtidig være tidløst.

– Det er lenge siden jeg har levert et hvitt kjøkken. Nå bygger vi mange kjøkken med samme farge som veggen, slik at det skal flyte inn som en del av rommet. Det skal ikke stikke seg for mye ut. Det blir også mer harmonisk visuelt når innredning og vegger er i samme valør, spesielt nå som kjøkken er en større del av den generelle oppholdssonen.

– Generelt liker jeg også at hvitevarene blender inn. De kan gjerne ha en front som er mest mulig lik innredningen så de ikke stikker for mye frem. Noen liker uttrekkskap til kjøkkenmaskiner, og man kan bruke «blinds» foran nisjer for å skjule toaster og vannkoker. Det er også flere som skal ha varmeskuff til kaffekopper og tallerkener som er integrert i innredningen. Dette er både nyttig og en kul ekstra effekt.

Skjulte finesser
Selv om det er en stund siden menn begynte å bidra på kjøkkenet, så er det fortsatt en økende trend å kjøpe dyre kjøkkenredskaper med maskulint preg. Det skal være stål og rustikk, rått og brutalt, som kan minne om redskapene du finner i en verktøykasse. Det har blitt mer vanlig å leie inn håndverkere til reparasjoner i huset, så verktøykassen har på mange måter flyttet seg inn på kjøkkenet.

Ønsker du verdivurdering av boligen din? Ta kontakt her!

– Nå skal alle også ha uttak som ikke ville vises, såkalte backflip. Det er en fin måte å skjule el- og usb-uttak i innredningen. Man trykker på den, den snur seg, og vips har man de uttakene man trenger. Jeg bruker dette på nattbord, hjemmekontor osv. En anbefaling er å legge inn flere slike uttak i kjøkkenet, da det blir mer og mer en «flerbruks sone». Man tilbereder ikke bare mat på kjøkkenet. Man spiser, jobber, ser serier på desktop, lader mobiler osv.

Store benkeplater
Det fleste ønsker seg stor kjøkkenbenk. Utseende er viktig, men det er også greit å ha en kjøkkenbenk som ikke riper. Stål for eksempel tåler en trøkk, er røft og egentlig uslitelig.

– Vi bruker veldig mye Corian i benkeplatene fordi dette støpes på plass slik at man ikke får noen synlige skjøter. Corian kommer i veldig mange farger, og man kan integrerer en sømløs vask i samme materiale. Mange ønsker denne type look. Det kan komme riper på denne type benkeplate, men fordelen er at det er et kompositt slik at det kan slipes ned og evt skader kan repareres ved at man smelter inn en ny bit.
Kristiansen anbefaler også Silesone som er et hardere materiale enn Corian, og som også kommer i mange forskjellige farger. Det er hardere og riper sjelden.
– Personlig liker at ting ser brukt ut etter hvert. Jeg liker den tøffe looken og får ikke hetta når parketten min får et hakk. Jeg liker at hus og rom skal brukes.

Pirret forsidebildet smaksløkene? Her finner du en god oppskrift på lammeskank.