Christopher Kaino, autorisert finansanalytiker i CMC Markets.

 

Slik kommer du i gang med valutahandel – og oppnår fortjeneste på tradingen. CMC Markets gir deg rådene.

– Valutamarkedet er et av verdens største markeder og langt større enn for eksempel aksjemarkedet. Dette er Champions League for tradere og investorer, sier autorisert finansanalytiker Christopher Kaino (34).

Den som liker å holde seg oppdatert på de store økonomiske linjene og trendene, har et godt utgangspunkt for å gjøre det godt i valutamarkedet. Høyere vekst og inflasjon i eurosonen har medført at Euro har styrket seg betydelig siden årsskiftet. Her hjemme har kronen holdt seg svak på tross av lavere arbeidsledighet og høyere oljepris.
– Valutamarkedet er et marked som nesten aldri sover. I teorien kan du handle til alle døgnets tider utenom helger. Uten at dette på noen som helst måte er å anbefale, påpeker Kaino.
34-åringen, som de siste åtte årene har jobbet med derivater, er i dag autorisert finansanalytiker i CMC Markets.

– Hvilke fordeler ser du med valutahandel?
– Det faktum at det er et likvid marked med svært mange aktører, er en stor fordel. Kostnadene knyttet til valutahandel er svært lave sammenlignet med handel av for eksempel enkeltaksjer. Det er også et marked med svært mange nyheter som bidrar til å skape aktivitet og svingninger. Profesjonelle tradere vet hvordan man utnytter denne typer svingninger på en god måte. De siste årene har aktørene i dette markedet også måttet forholde seg til nærmest historisk aktive sentralbanker, de har gått fra å ‘’konkurrere’’ om å ha den svakeste valutaen til å nå kollektivt bane vei for høyere renter. Dette bidrar reprising av mange valutaer og muligheter for valutatradere.

Lyst til å starte med valutahandel? Åpne en demokonto hos CMC og prøv deg.

Attraktivt marked: – Tenk ut en strategi

– Stadig flere nordmenn ser valutahandel som et spennende marked for trading. Bare det seneste året har vi sett en sterk økning i omsetningen, sier Henrik Sommerfelt – daglig leder i CMC Markets.

Henrik Sommerfelt, daglig leder i CMC Markets, sier at hvis du vurderer valutahandel bør du tenke ut en strategi som er god for deg.Foto: Fredrik Warbo/Hegnar Agenda

Ifølge Sommerfelt er det som trekker tradere til valutamarkedet, muligheten for trading i instrumenter med høy likviditet, et større og bredere makroøkonomisk perspektiv, samt stadig bedre verktøy for trading – som gjør markedet attraktivt for både profesjonelle investorer og hobbytradere.

– Det viktigste er å tenke ut en strategi som du mener fungerer for deg, og holde deg til den. Akkurat som i aksjemarkedet, er det lett å la følelsene ta overhånd. Husk at det ikke er noen trader som har tjent penger på alle sine handler.

Hva er en god strategi?

En strategi kan være å gjøre analyser av hvordan markedene vil reagere på makroøkonomiske nyheter, og handle i forkant basert på analysen. Ett eksempel: Tror du renten i Norge skal ned, betyr dette normalt at kronen vil svekkes og du kan handle norske kroner mot for eksempel amerikanske dollar, euro eller sveitsiske franc – eller dele investeringen opp i flere posisjoner.

Slik handles valuta
Valuta handles i det som kalles «valutakryss», altså én valuta mot en annen, for eksempel USD mot NOK. De siste 10–15 årene har konkurransen mellom aktørene som tilbyr denne typen handel blitt stadig sterkere, og dette har presset kostnadene ned.
Valutahandel er mer påvirket av makroøkonomiske hendelser enn aksjemarkedet. Dermed kan dette markedet være interessant for tradere som liker å følge med på overordnede trender i internasjonal økonomi, fremfor spesifikke bransjer eller selskaper.

 

Det er også viktig å teste ut strategien over tid. Dette kan eksempelvis gjøres ved hjelp av en såkalt demokonto, med fiktive penger. Blant annet handler det om å finne riktig inngangsnivå, og sette klare grenser for når man ønsker å realisere både gevinster eller tap.

Åpne en demokonto og øv deg helt risikofritt eller ønsker du å søke om en livekonto?

Mobilappen finnes på App Store eller Google Play.

Informasjonen i denne artikkelen er basert på hva CMC mener er pålitelige kilder. CMC Markets kan ikke garantere dens innhold. Synspunktene og konklusjoner uttrykt i denne artikkelen er ikke ment for enhver person og må ikke bli oppfattet som individuelle råd til å investere i finansielle instrumenter. CFDer er produkter som handles på margin og innebærer en høy risiko for din kapital. Tap kan overstige innskudd.