Foto: Rolex

 

Rekordvarmen har virkelig gitt nordmenn en forsmak på sommeren. Og slike rekorder krever ekstra påpasselighet når det gjelder bruk av eksklusive klokker.

Sommeren er full av opplevelser som er litt utenom det vanlige. Mye vann og aktivitet gjør at klokken du bruker ofte blir utsatt for uvanlige prøvelser i løpet av en sommer. Urmaker Bjerke gir deg tipsene du trenger for å unngå de vanligste skadene.

Det er ingen omfattende jobb å ta vare på klokken din i sommer, men her er noen grunnregler alle bør følge.

Topp 3 tips:

1. Det som er viktigst å huske på er vanntettheten til uret. Urverkets verste fiende er vann. Se nøye på urets betegnelse:
Vanntett 30 meter/3 atm: ur som tåler fuktighet og vannsprut, men ikke vann.
Vanntett 100 meter: tåler dusj og bading.
Vanntett 150–300 meter: dykkerur.
Flere av de vanntette urene har skrukrone. Pass alltid på at denne er ordentlig skrudd til. For vanntette ur anbefaler Urmaker Bjerke å bytte alle pakninger hver 24. måned.
Det kan være lurt å ta en vedlikeholdsservice av uret i sommer som innebærer trykktesting av vanntetthet, bytte av pakninger samt vask av urkasse og lenke.

2. Metallenker, gummi- og nylonremmer har generelt god motstandsdyktighet mot fukt, men husk alltid på å skylle klokken i springvann etter et bad. Både klorvann og saltvann er tøffe påkjenninger på klokken uansett. Skinnremmer er for eksempel ikke særlig glad i fuktighet og vann, solkrem og svette vil gjøre remmen raskere utslitt og sur.

3. Husk at vanntette ur som ikke har hatt vedlikehold/pakningsskifte i løpet av de siste to årene ikke bør ansees som vanntette. Derfor skal du alltid levere klokken på service med jevne mellomrom.

Rolex i trykktest. Foto: Einar Aslaksen.

Hos Urmaker Bjerke får de ofte inn klokker med fuktskader etter sommerferien. Dette kan unngås dersom du følger tipsene som er listet opp ovenfor. En annen vanlig skade er støtskader på ur som har gått i flisgulvet.

For å unngå skader er det viktig at du leser deg opp på anbefalingene til merket klokken din har. Hvert enkelt merke har egne anbefalinger når det kommer til vedlikehold.

Fine sommerklokker fra Urmaker Bjerke ser du her:

Blancpain Fifty Fathoms Automatic

Blancpain’s Fifty Fathoms Automatic i klar blå som minner om skyfrie sommerhimler og deilig badevann. Titanurkassen måler 45 mm og har selvtrekkende mekanisk urverk calibre 1315 med en gangreserve på 120 timer.

 

Omega Seamaster Planet Ocean 600m

Omegas Seamaster har et sporty utseende som passer godt til en aktiv sommerferie. Den sorte keramiske dreibare dykkerbezelen med OMEGA Liquidmetal dykkerskala er montert på en 43,5 mm stålkasse på gummirem. Uret er vanntett opp mot 600 m (2000 fot/60 bar) og har en heliumsventil.

 

Rolex Yacht-Master II

Hva er vel mer sommerlig enn en Rolex Yacht-Master II? Det maritime designet passer perfekt både ved og på sjøen. For seileren er regattaklokken komplett, med regattakronograf og vanntett til 100m.

 

Rolex Deepsea

Rolex dykkerur er ikke bare vanntett ned til 1220meters dyp – det er også en nytelse visuelt. Klokken er riktignok et samarbeid med diverse maritime organisasjoner over mange tiår, men Rolex har satt sitt klassiske preg på dette flotte uret.

 

 

Urmaker Bjerke

Familieeid selskap etablert i 1923

Tre butikker:
– Karl Johansgate 31, Oslo
– Nedre Slottsgate 11, Oslo
– Torgallmennningen 9, Bergen

Nettbutikk 

Merker:
Patek Philippe, Rolex, Vacheron Constantin, Breguet, Blancpain, Jaeger-LeCoultre, IWC, Hublot, Omega, Cartier, Panerai, Bulgari, Tudor, Tag Heuer, Longines, Montblanc og Bell&Ross.