RØDT TRENGER IKKE VÆRE KRISE: Det er ikke alltid negativt at pilene peker nedover på børsene. Handler du short, kan du stå igjen som vinner.

 

Det gjelder å holde hodet kaldt og tenke alternativt når markedet er i nedoverbakke. Én løsning kan være shortsalg.

– Shorting er den mest undervurderte måten å tjene penger på børsen. I prinsippet er det ikke noe vanskeligere å hente ut gevinst på fallende kurser enn på stigende, sier daytrader og teknisk analytiker Per Stolt.

Svensken driver nettsiden og markedsbrevet tasajten.se og har vært i bransjen siden 1998.

DETTE ER SHORTSALG

Shortsalg er salg av varer eller verdipapirer uten at selgeren eier dem på salgstidspunktet. Selgeren spekulerer i pris- eller kursfall og kjøper selv varene eller verdipapirene først når prisfallet er inntruffet (eller når levering skal finne sted).

Kilde: Store norske leksikon

 

Men shortsalg har ikke alltid vært like enkelt, ifølge Stolt (Bildet). Tidligere var det både dyrt og kronglete å drive med denne spekuleringsformen.

Daytrader og teknisk analytiker, Per Stolt. Foto: PRIVAT.

– I prinsippet var det nærmest umulig for oss småspekulanter å tjene penger på kurssvingninger. Men takket være den utviklingen som har vært i finansbransjen, har dette nå blitt mye enklere.

Stikkordet er her CFD (Contracts for Difference). Hele handelen skjer som en kontraktsfestet transaksjon basert på et underliggende produkt – nemlig en CFD . Ved å selge en slik på underliggende, eksempelvis Statoil eller Facebook-aksjen, får investorene tilsvarende eksponering som å shorte aksjen. Det innebærer at størrelsen på gevinsten eller tapet bestemmes av prisutviklingen på underliggende.

– Når bør man shorte?

– Du bør gå short når du mener det er høy sannsynlighet for at prisen på en aksje kommer til å falle. Det kan for eksempel være på grunn av en dårlig kvartalsrapport, eller at prisen på aksjen har brutt et kritisk punkt.

– Finnes det noen begrensninger for hva man kan shorte?

– Med CFDer kan man spekulere i fallende priser på det meste som omsettes i finansielle markeder. Det være seg aksjer, olje, gull, indekser, valuta, også videre.

Så om du tror en aksje, råvare eller valuta skal synke i verdi, er tiden inne for å ta en short-posisjon.

Åpne en demokonto hos CMC og øv deg på short-posisjoner risikofritt.

Per Stolts fiktive short-eksempel:

Telia har problemer i Sverige. Og vi tror nå at Telenor også vil falle. Dermed «går vi short» i Telenor-aksjen til 155 NOK.

Hvis aksjen faller -10 kroner til 145 kroner, lukker vi posisjonen og henter hjem fortjenesten. Men hvis aksjen stiger + 3 kroner til 158 kroner, så vi må innrømme at vi tok feil, og stenge posisjonen vi tok. Vi tapte -3 kroner.

Dette fører til at vår spekulasjon i prinsippet bare kan ende på to ulike måter: Enten ved +10 kroner i gevinst, eller -3 kroner i tap.

Hvis vi klarer å følge denne strategien, holder det at man treffer riktig annen hver gang. Da kommer man seirende ut over tid, med et totalt overskudd på NOK 7,-.

Begrense mulig tap

Husk bare på at det ikke er risikofritt. Dersom din antagelse er feil og det underliggende produktet stiger himmelhøyt, kan tapet bli større enn beløpet du satset. Årsaken er at verdien til underliggende i teorien ikke har noe tak.

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.

STOP LOSS: Når du går short i for eksempel Norwegian eller i oljeprisen, får du gevinst dersom kursene faller, men dersom kursen stiger over din inngangskurs vil du få et tap. Det kan være smart å sette en «stop loss» over salgskurs for å begrense tapet, dersom kursene skulle gå i motsatt retning.

– Siden det i teorien ikke er en grense for hvor høyt en aksje, råvare eller indeks kan stige i verdi, er et godt tips å begrense tapet i form av «stop-loss», som i denne sammenheng innebærer automatisk tilbakekjøp ved en viss grense. Dermed begrenser du muligheten for at markedet løper fra deg og du blir stående igjen med et større tap enn det du har definert, sier Henrik Sommerfelt, daglig leder i CMC Markets.

Åpne en demokonto for å øve deg risikofritt.

Vanlig strategi

Shorting er en vanlig strategi blant aktive investorer. Men det er også vanlig for selskaper og produsenter av ulike varer som ønsker å «låse» prisen på et produkt eller råvare som skal leveres en gang i fremtiden. Denne strategien omtales gjerne som «hedging» og innebærer at investoren tar en short-posisjon mens han eller hun eier det underliggende produktet eller råvaren. Dersom prisen på den underliggende råvaren skulle falle, vil verdien på short-posisjonen oppveie for fallet i prisen på det underliggende produktet.

FALL KAN VÆRE EN BRA TING: Daglig leder i CMC Markets, Henrik Sommerfelt, sier at ved hjelp av deres tradingplattform kan du tjene penger i et fallende marked. Foto: CMC MARKETS

– CMC Markets gir deg muligheten til å ta gevinst på en aksje, indeks, råvare eller valuta som du mener vil falle i verdi. Ved å selge CFDer kan du oppnå gevinst når markedene faller, sier Sommerfelt.

Mobilappen finnes på App Store eller Google Play.

Åpne en demokonto for å øve deg risikofritt.

CFDer er produkter som handles på margin og innebærer en høy risiko for din kapital. Tap kan overstige innskudd.