Foto: Shutterstock

 

Mai er festmåneden over alle festmåneder. Det er også i mai de fleste av oss henter frem bunad og bunadssølvet. Vet du hvordan du best kan rense og rengjøre sølvet? Og tør du satse på kjerringråd fra en bekjent?

Bunadssølv er noe av det kjæreste de fleste av oss eier. Både affeksjonsverdi, og verdien i seg selv er høy på disse smykkene. Det er derfor viktig at de behandles riktig, både i lagring og i rensingen forklarer gullsmed i Bjørklund, Eva Lofthus.

Bjørklund har et stort utvalg bunadssølv. Hele oversikten kan du se her! Den største leverandøren innen bunadssølv til Bjørklund er Sylvsmidja. De holder til på Voss i en gammel skolebygning. De lager ekte norsk håndverk som både er vakkert og tidkrevende.

Hva er det da viktig å tenke på når det gjelder rens og vedlikehold?

Her er de viktigste tipsene:
– Det meste kan enkelt renses med renseprodukter fra butikken. Renseklut, eller dypp er kjempeeffektivt og ikke skadelig for sølvet i det hele tatt, sier gullsmed i Bjørklund Eva Lofthus.
Sterkere saker som salmiakk, ketchup og andre kjerringråd advarer gullsmeden mot. Som gullsmed er hun opptatt av at søljene skal holdes i god stand og behandles riktig. Noe særlig tro på kjerringråd har hun ikke.

– La oss si det sånn at vi har fått inn en del smykker som det har vært forsøkt noen kjerringråd på. Det meste lar seg heldigvis ordne igjen, men det er synd hvis man nesten ødelegger flotte smykker og håndverk med kjerringråd, sier Lofthus.

Spesielt er dette viktig når det gjelder arvesølv. Da skal man huske på at dette er en produksjon fra sin tid, og at mange års bruk kan slite på smykket selv uten at det synes. Det lurt å sende det inn til en overhaling slik at alle spenner og bøyler sitter som det skal.
Oppbevar sølvet i plast, da oksiderer ikke sølvet like lett. Det er viktig å ikke bruke gummistrikk på plastposen søljene ligger i. Da kan det irre over på smykkene. Husk at alle søljer er forskjellige, de har ulike overflatebehandlinger og trenger derfor også ulike produkter. Dette kan du få hjelp til å bedømme hos Bjørklund dersom du er usikker.

For menn
Kniver og skinnslire er noe av det mange herrebunader har som de fleste damebunader ikke har. Skinnet er ofte finest når det blir slitt, men sølvet må pusses så det skinner vakkert i maisolen. Det kan også det være lurt å legge på noe beskyttende på skinnet slik at det ikke blir flekker.

Husk forsikring!
I forbindelse med skader er det smart å skaffe seg en forsikring. – En egen verdigjenstandsforsikring til bunaden dekker alt fra rifter, svimerker og cola-, kaffe- og rødvinsflekker til sølv som faller av og blir borte i folkevrimmelen, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige Bjarne Aani Rysstad.

Reisetips i forbindelse med 17.mai
Bunaden kan du sjekke inn, men dersom du ønsker å ha den som håndbagasje er det veldig enkelt på OSL. De åpner nemlig en egen sluse. Nytt av året er at dette skal gjelde både den gamle og den nye avgangshallen, både 16. og 17. mai.