Etter over 40 år som deltaker på verdens viktigste klokkemesse; Baselworld, har daglig leder i Urmaker Bjerke lagt til seg noen vaner for å få med seg mest mulig i løpet av de dagene det varer.

– Det blir jo til at man innarbeider seg noen rutiner i løpet av disse årene, sier Halvor Bjerke.

For eksempel er Urmaker Bjerke alltid på plass i Baselworld dagen før messen har offisiell åpning, for å være først i køen.

– Vi har kunder som er svært interessert og oppdaterte og de har spørsmål raskt etter at nyheter er lansert på messen. Da er det fint å kunne gå direkte og videreformidle disse innspillene og spørsmålene til de ulike merkene.

Tester temperaturen i markedet

De ulike fabrikkene bruker messen i Basel til å sjekke temperaturen i markedet og til å lansere nyheter. Testprodukter blir stilt ut og diskutert. Noen ganger blir det til ferdige produkter – andre ganger ikke.

De fleste store merkene lanserer nye modeller og samarbeid nettopp på Basel.
Derfor er det så viktig å være tilstede for Urmaker Bjerke.

Årets trender generelt

– Sett under ett opplever jeg at det er større grad av optimisme i klokkebransjen i år, og det tar jeg som et tegn på at ting går bedre økonomisk for bransjen, sier Bjerke.

Det er ikke de største endringene som har skjedd de siste årene. De store merkene tør endelig å satse på en måte som krever litt økonomisk spillerom, nå var det flere av de største fabrikkene som har gjort store oppgraderinger. Det er ikke slik at alle endringene nødvendigvis er så synlige i designet, men det er investert i nye maskiner og teknikker i noen av de største fabrikkene – noe vi synes er svært gledelig å se, forklarer Bjerke.

Når det gjelder farger er det spesielt en farge som holder stand.

– Blått vil fremdeles være en fremtredende farge, både på tallskiver og rem. I tillegg ser vi at mørkegrått, nesten rhodiumfarge er godt representert på tallskiver. Flere remmer i flere farger og materiell i tillegg til en fin basiskolleksjon hos mange av merkene i år passer nok mange nordmenn godt, sier Bjerke.

Noen ekstra spennende nyheter:

Rolex

Rolex var nok det merket det var knyttet mest spenning til i år. De har valgt å lage en helt nytt urverk, nye kasser, lenker og tallskive til Oyster Perpetual Datejust. Det klassiske uret til Rolex har fått seg en skikkelig overhaling. Det blir ny teknologi på urverket som vil si at det går enda lenger og enda mer presist. Det er denne typen oppjusteringer som ikke har blitt gjort på en stund, men som tyder på at de tar sats fremover også.

Datejust 36

Denne nye generasjonen av dette ikoniske uret som ble lansert i 1945, tilbys nå med revidert design, hvor spesielt urkassens sider og remskuldre har blitt oppdatert og også urverket kaliber 3235 er nytt.

Den redesignede varianten av Datejust 36 kommer i to nye Rolesor versjoner, både i kombinert Oyster Steel og Everose samt Oyster Steel og gult gull.

Datejust 31

Datejust med en diameter på 31 millimeter har som 36 millimeter-versjonen også fått en facelift. Denne feminine størrelsen på Datejust bruker også nytt urverk, kaliber 2236, og fås også med flere forskjellige nye skiver som for eksempel perlemor og malakit samt pavé skiver med blant annet sommerfugl motiv.

De nye Datejust 31 får du i Everose gull, gult gull og hvitt gull.

GMT-Master II

Det har også vært store forventninger knyttet til Rolex GMT-Master II i Oystersteel med Jubilee-lenke og keramisk bezel i rødt og blått. Og den ser ut til å ha slått an. Det har vært svært høy interesse for denne klokken etter lanseringen.

Ønsker man en enda mer luksuriøs versjon av GMT-Master II, så lanseres modellen også i 18 karat Everose gull. Både Oyster Steel/Everose og Everose versjonene fås med flott sort og brun Cerachrom keramisk bezel og begge benytter det nye kaliber 3285 verket med en daglig presisjon på +2/-2 sekunder.

Denne imponerende presisjonen skyldes blant annet at Rolex benytter antimagnetisk Parachrom balansefjær og Paraflex støtsikring samt Chronergy optimert energi.

Alle GMT-Master II modellene har en diameter på 40 millimeter.

Patek Philippe

Patek Philippe er også en produsent som går nye veier, særlig tydelig var det med lanseringen av Aquanaut Chronograph ref. 5968A, klokken kommer med oransje og sort rem i gummi. Vi skal ikke veldig langt tilbake i tid før denne klokken ville vært en nesten helt utenkelig modell fra Patek Philippe, men selskapet er inne i en periode hvor også de mest konservative produsentene tør å ta sjansen på en foryngelsesprosess. At en viktig aktør som Patek Philippe går nye veier er noe som sannsynligvis betyr mer spennende klokker fra flere produsenter, og er en utvikling som er velkommen.

Patek Philippe Aquanaut Chronograph ref.5968A Patek Philippe har endelig begynt å henvende seg til “the next generation”. I årevis har Patek snakket om at de yngre i familien skal overta uret, og beviser nå hva de mener med slagordet: “You don’t actually own a Patek Phillippe. You merely look after it for the next generation”.

Patek Philippe Aquanaut Chronograph ref. 5968A har en diameter på 42.2 millimeter. Urverket er kaliber CH 28-520 C, som kan ses gjennom glassbaklokket.

Patek Philippe holder også stand som en leverandør av urmakeri i den absolutte toppklassen. Det beviser de med ref. 5531 World Time Minute Repeater som kombinerer verdenstid og minuttrepetisjon, men til forskjell fra lignende ur er minuttrepetisjonen knyttet til den lokale tiden. Og for første gang kommer Nautilus med evighetskalender. Nautilus Perpetual Calendar er ikke bare et spesielt vakkert ur, men med sin ”grande complication” er den også den mest avanserte klokken i Nautilus kolleksjonen.

Breitling

Etter flere år med rykter har Bretling blitt solgt til CVC Capital Partners og det ble IWCs mangeårige CEO, Georges Kern, som som nå har hovedansvaret for merket.

Navitimer 8Kern’s første forsøk heter Navitimer 8 og bak blyanten til denne kolleksjonen sitter Guy Bové, som også var mannen som skapte hele den nye Pilot’s Watch kolleksjonen for IWC i 2005 og mange av Chopard’s modeller.

Kern og Bové har tittet i Breitlings historiebøker og latt seg inspirere av ”Huit Aviation Department”, de markante cockpit instrumentene og uret med åtte dagers gangreserve, som Breitling lagde sist i 1930-årene.

Navitimer 8 med kronograf fås både med Breitlings eget verk, B01 og med Valjoux 7750. Begge variantene kommer med lenke eller med lærrem, og klokken har en diamanter på 43 mm.

Den nye Navitimer 8 kolleksjonen tilbyr blant annet også 41 millimeter Automatic med stilren design og lettleselige skivelayout. Denne varianten kommer med både blå og sort skive og man kan velge mellom lenke og rem.

Omega

I år feirer Omega Seamaster 70 år, og Seamaster Diver som kjent som James Bond klokken, fyller 25 år. Det feires skikkelig fra Omega! Seamaster har vært en av de viktigste kolleksjonene for Omega i lang tid, og det er mange flotte nye versjoner som blir lansert.

Seamaster Diver 300M Der er ingen tvil om at Omegas dykkerur, Seamaster 300, hører til et av de absolutt mest toneangivende ur ikke bare i Omegas kolleksjon, men også i moderne horologisk historie. Omega Seamaster 300 var opprinnelig en av trekløveret fra 1957: Speed-, Rail-, og Seamaster. Den gang delte de samme mellomkasse, men i dag ligner Seamaster 300 på den versjonen av det ettertraktede dykkeruret som ble introdusert tidlig på 1990-tallet.

I 2018 utvides denne kolleksjonen med adskillige modeller, som hyller originaldesignet fra 1993, men som har fått en markant oppgradering både når det kommer til det ytre såvel som det indre. Seamaster Diver 300M kommer blant annet med en diameter på 42 millimeter, keramisk bezel med dykkerskala i Ceragold™ eller emalje. Verkmessig kommer Seamaster Diver 300M nå med Master Chronometer kaliber 8800, som ikke bare har optimal presisjon, men også tilbyr et verk, som er antimagnetisk til over 15.000 gauss. Dette imponerende METAS-sertifiserete verket kan for øvrig nytes gjennom bakkassen, som ikke tidligere har vært tilbudt i denne kolleksjonen.

Det opprinnelige “bølge” skivedesignet fra 1993 er også tilbake, men i langt mer sofistikeret stil og i fargene sort, blå eller PVD krom. Dessuten er timemarkørene løftet og viserne har også fått en elegant facelift.

Alt i alt kommer Seamaster Diver 300M anno 2018 i seks varianter av stål og åtte i kombinert stål og gull. Dessuten tilbys nyhetene enten med sort eller blå gummirem eller med matchende lenke, alt etter valg av materiale.

Breguet

Det er ingen overraskelse at Breguet fortsetter å imponere med vakre og eksklusive ur i en helt egen klasse hvor estetikk og håndverk er to viktige ingredienser. Det er verdt å trekke fram Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique som er et eksempel på urmakerkunst av ypperste klasse. I tillegg har Breguet utvidet sin Marine-kolleksjon med flere spennende modeller.

 

Blancpain

Fra Blancpain er en av nyhetene Fifthy Fathoms Bathyscaphe Annual Calendar, og det er en interessant nyhet som kombinerer et dykkerur med en nyttig kalenderfunksjon. Det er heller ikke noen tvil om det er mulig å lage en klokke som er et fullblods verktøy under vann, men som har en finish og et design som også gjør det til en klokke du kan bruke uansett anledning.

 

Hublot

Det er alltid spenning knyttet til nyhetene fra Hublot, og det måtte et skikkelig Big Bang til for å sparke i gang Hublots åpningsarrangement på Baselworld. Hublot hadde valgt å toppe laget, og bød på en innendørs fotballkamp forbeholdt de som stod på den eksklusive gjestelisten. Stjernelagene som skulle lansere VM-satsningen fra Hublot ble ledet av José Mourinho og Maradona. Da de skulle sette opp lagene kunne de velge blant stjerner som Usain Bolt, Hernan Crespo, Roberto Carlos og Robbie Keane for å nevne noen få av legendene. Hublot Big Bang Referee 2018 er smartklokken som dommerne vil bruke under VM i fotball, og det er sikkert også ganske mange fotballfans som vil ha glede av klokken som holder deg løpende oppdatert med absolutt alt som skjer i løpet av VM.

Tudor

Rolex og Tudors samarbeid fremstår tydeligere enn før, og at strategien er at de to merkene skal utfylle hverandre. Hos Tudor var den nye Black Bay GMT den mest spennende av de mange nyhetene i Black Bay kolleksjonen. Nye Black Bay 32 er en størrelse som gjør modellen til et supert alternativ for en kvinnelig målgruppe. Tudor hadde mange gode nyheter på Baselworld, og er et merke det er verdt å følge med på i tiden som kommer.

Tudor Black Bay GMT
Det var overraskende å se at søstermerket til Rolex også kom med en GMT-modell, som hyller den to-fargede bezelen, som gjorde Rolex GMT-Master så lett gjenkjennelig gjennom seks tiår.

Men Tudor understreket at det er en gruppelansering og at Tudor sammen med Rolex “dominerer GMT-markedet” i hvert deres prisleie. Når det er sagt, har Tudor prestert å skape en GMT med et særdeles tiltrekkende vintage look som ligner Rolex GMT-Master fra 1955. Og også med tilhørende lenke, som Rolex tilbød.

Noen spesifikke modeller kan være vanskelig å levere

Bjerke forklarer at i 99% av tilfellene er det helt uproblematisk å skaffe kunden den klokken de ønsker seg. Det spennende med klokkebransjen er at det iblant kommer modeller som blir så populære at det dessverre ikke mulig å få tak i nok av alt.

Det kan derfor være smart å se seg ut flere favoritter, da man kanskje må vente litt på det aller mest ønskede uret.

Urmaker Bjerke

Familieeid selskap etablert i 1923

Tre butikker:
– Karl Johansgate 31, Oslo
– Nedre Slottsgate 11, Oslo
– Torgallmennningen 9, Bergen

Nettbutikk

Merker:
Patek Philippe, Rolex, Vacheron Constantin, Breguet, Blancpain, Jaeger-LeCoultre, IWC, Hublot, Omega, Cartier, Panerai, Bulgari, Tudor, Tag Heuer, Longines, Montblanc og Bell&Ross.