Seiko Presage er en oppvisning i selvgjort og velgjort.

Seikos grunnlegger, Kintaro Hattori.

Historien om Seiko strekker seg helt tilbake til 1881, da 22 år gamle Kintaro Hattori startet med salg og reparasjoner av klokker sentralt i Tokyo. I 1892 startet den ambisiøse gründeren klokkefabrikken «Seikosha», med produksjon av veggur, og senere lommeur (på japansk betyr Seiko «utsøkt» eller «suksess, mens «sha» betyr «hus»). Sakte men sikkert vokste et japansk klokkeimperium opp fra intet.

Ved begynnelsen av Taishō-perioden var lommeurene fortsatt svært populære, og kun en håndfull armbåndsur ble importert til Japan. I et øyeblikk av ekstraordinært fremsynthet, så Hattori potensialet som lå i de små tikkende maskinene. For å ligge ett skritt foran markedet, begynte han den vanskelige oppgaven med å muliggjøre egenproduksjon av mekaniske armbåndsur i det asiatiske øyriket. Da «Laurel» ble presentert i 1913, var det som verdens første japanske armbåndsur. Det skulle vise seg å bare være starten på et hittil over hundre år gammelt klokkeeventyr.

Et mekanisk urverk er hjertet i enhver Seiko Presage.

Konstant innovasjon

Årsakene til Seikos suksess er mange, men bygger delvis på en evne til kontinuerlig nyskapning.  Den fremoverlente klokkeprodusenten har derfor mange signifikante «første» på merittlisten. På 50-tallet presenterte Seiko både sitt «Diashock» støtsikringssystem, og den automatiske opptrekksmekanismen «magic lever». I det påfølgende tiåret lanserte merket både Japans første mekaniske kronograf, og første dykkerklokke. I 1969 introduserte Seiko verdens første batteridrevne kvartsur – en oppfinnelse som fikk store følger for urindustriens produksjon av mekaniske urverk. I 1999 lanserte Seiko teknologien «Spring Drive», som enkelte hevder kombinerer det beste fra to verdener.

Mekaniske urverk sluttet imidlertid aldri å være et av Seikos viktigste satsingsområder. Lenge var imidlertid mange ettertraktede Seiko-modeller forbeholdt det japanske hjemmemarkedet. I 2016 ble den mekaniske Presage-kolleksjon lansert internasjonalt, til stor glede for klokkeinteresserte verden rundt. Presage er et resultat av Seikos mestring og ekspertise innen egenproduksjon av klokker, hvor japansk estetikk og høy kvalitet, kombineres med tradisjonelt håndverk, og ny teknologi. Hver av de ulike Presage-seriene er inspirert av ulike aspekter ved Japan – fra tradisjonell kultur til håndverk, kunst, og industridesign.

Slank nykommer

En ny og ekstra slank modell, var i år blant de spennende nyhetene som styrket den øvre delen av Presage-kolleksjonen. Nye Presage Automatic har et tydelig slektskap til flere ettertraktede Seiko-modeller, og det slanke designet gjør at den lett glir under skjortemansjetten. Totalt produksjonstall er begrenset til 1881 eksemplarer. Foruten å gjøre klokken mer eksklusiv, er det en subtil hyllest til året Seiko ble grunnlagt.

Presage Automatics slanke ytre muliggjøres av et nytt og tynnere selvopptrekkende urverk, men også kassen spiller en avgjørende rolle. Det egenproduserte urverket er nemlig montert fra klokkens front, som medfører at kassens sider kan vinkles innover for bedre brukerkomfort. Kassen er polert med Seikos velkjente Zaratsu-teknikk, som gir de blankpolert flatene en uovertruffen finisj. Den lyse tallskiven byr på et delikat og elegant mønster, ulikt alt annet i denne klassen.

Slank og elegant – Seiko Presage SJE073J1 – 22.950kr.

It’s Cocktail Time

Isblå – Seiko Presage SSA343J1 – 5.798kr.

Presage «Cocktail Time» viser en mer leken side ved Seiko Presage – uten at det går på bekostning av kvalitet. Skal det være en Manhattan, Martini, eller kanskje en Margarita? De forskjellige modellene er løst inspirert av ulike cocktails, med påfølgende særegne fargeskjemaer. Cocktail Time er beviset på at elegante klokker ikke trenger å være kjedelige, og selv de veiledende prisene bør ikke skremme noen.

Enten man går for en klassisk utgave med tre sentrale visere, eller velger et eksemplar med indikator for gangreserve og egen datoskive, møtes blikket av en vakker solstråle-mønstret tallskive. Hver tallskive er belagt med en syv-lags finisj, som nærmest stråler ut under det buede safirglasset. Bak tallskiven tikker det et selvopptrekkende mekaniske urverk, som er egenprodusert hos Seiko i Japan. Som hver eneste Seiko Presage, er klokkene skapt for å vare.

Se flere Seiko Presage!

Nyheter i begrenset antall – Seiko Presage SRP843J1 og SSA385J1 – 4.998kr og 6.298kr.