Grand Seiko gjør ære på fortiden og omfavner fremtiden.

Den «ideelle» klokken

Det startet med et ønske om å skape noe eksepsjonelt, og resulterte i et av klokkeverdenens toppmerker. Da den første Grand Seiko ble presentert i 1960, var den tydelig basert på visjonen om den «ideelle» klokken. Under utviklingen hadde Seikos designere og ingeniører, satt seg et klart mål om å sette en verdensledende standard for presisjon, lesbarhet, varighet, og skjønnhet.
Grand Seiko var en kulminasjon av drømmer og hårete ambisjoner, men klokken skulle vise seg å vinne både hoder og hjerter. Seikos toppmodell var det første japanske armbåndsuret som mottok karakteren «excellent» fra Bureaux Officiels de Contrôle de la Marche des Montres – det sveitsiske byrået for kronometertesting. Dermed redefinerte Grand Seiko hva en japanske mekanisk klokke kunne være.

Hemmeligheten var det egenproduserte kaliber 3180, som imponerte med en presisjon innenfor +12 og -3 sekunder per dag.

Mekanisk begynnelse

I løpet av 60-tallet blomstret Grand Seiko, og flere nye egenproduserte mekaniske urverk ble introdusert. Grand Seikos «62GS» ble presentert i 1967, og kunne by på merkets første selvopptrekkende («automatiske») urverk. Allerede året etter, introduserte Grand Seiko deres to første «hi-beat» urverk. Både den selvopptrekkende «61GS», og den manuelt opptrekkbare «45GS», hadde høyfrekvens-urverk med en arbeidshastighet på hele 5 Hertz.
Etter å ha vunnet hver eneste kronometer-konkurranse i Japan, rettet Grand Seiko omsider blikket mot Sveits. Debuten kom i 1964, og de neste årene klatret Grand Seiko gradvis oppover resultatlistene hos observatoriene i Neuchâtel og Genève. I 1968 bar innsatsen omsider frukter, og Grand Seiko mottok prisen for det beste urverket under konkurransen ved observatoriet i Genève. Sveitserne ble slått på hjemmebane, og Grand Seiko beviste for hele verden at deres urverk var av ypperste klasse.

«Very Fine Adjusted»

Konkurransene gav også nye erfaringer, og presset frem økt kunnskap om urproduksjon. I 1970 lanserte Grand Seiko en serie med deres mest presise og best justerte klokker, basert på lærdommen fra observatoriene. Målet var ganske enkelt å produsere de mest presise mekaniske klokkene som overhodet mulig.
Under det passende navnet «Grand Seiko Very Fine Adjusted», kunne hver klokke vise til et enestående lavt avvik på under ±2 sekunder per dag, eller ±1 minutter per måned. Modellene «61GS V.F.A.», og «45GS V.F.A.» er i dag ettertraktede modeller blant samlere, og designasjonen «V.F.A.» brukes fortsatt om Grand Seikos mest presise klokker.

«Grand Seiko Style»

Helt siden 1960 har en løve prydet baksiden av hver eneste klokke fra Grand Seiko. Løven er et symbol på Grand Seikos dedikasjon til å skape den mest avanserte praktiske klokken i verden – en «klokkenes konge». Med lanseringen av Grand Seiko «44GS» i 1967, tok merket et stort skritt nærmere storhet.
Det var «44GS» som for alvor definerte Grand Seikos estetiske uttrykk, med et design i tråd med japanske skjønnhetsidealer. Rent, praktisk, tidløst – og immunt mot passerende trender. Ved hjelp av håndverksteknikker som den myteomspunnede poleringsmetoden «Zaratsu», gis hver Grand Seiko en såkalt «gnist av kvalitet». Lys, refleksjoner, og skygge, spiller ikke bare på lag med designet, men hever den helhetlige estetikken til et høyere nivå.
Spesielt ni elementer trekkes frem som kjernen i det som ofte omtales som «Grand Seiko Style». Siden 60-tallet har karakteristikkene blitt ivaretatt, videreført, og lett justert i tråd med tiden. Alle modellene byr ikke samtlige trekk, men enhver Grand Seiko innehar noen av dem.

Kvartsur av høyeste kvalitet

Seiko lanserte verdens første kvartsur i 1969, men det skulle gå hele 19 år før Grand Seikos første batteridrevne klokke ble presentert. Sammenlignet med ordinære kvartsur, kunne Grand Seikos «95GS» by på en eksepsjonell høy presisjon på ±10 sekunder per år. Hemmeligheten var Grand Seikos evne til å produsere hver eneste komponent i urverket selv, inkludert dyrking av kvartskrystaller.
Fortsatt er kvartsur å regne som en av Grand Seikos grunnpilarer, og fortsatt produseres urverkene «in-house». Det nyeste kaliber 9F er ikke bare et uvanlig vakkert skue, men byr også på høyt dreiemoment for å trekke store visere, automatisk korrigering av tilbakeslag i sekundviseren, øyeblikkelig datoskifte, og støvbeskyttelse for økt driftsikkerhet. For ikke å glemme presisjonen, som for noen av Grand Seikos spesialutgaver nå er oppsiktsvekkende ± 5 sekunder per år.

En stille revolusjon

I 1977 drømte en ung klokkeingeniør om å skape en «evigvarende» klokke. Visjonen var et mekanisk urverk, regulert ved hjelp av kvartsteknologi – det beste fra to verdener. Det skulle imidlertid ta ham over 20 år, og over 600 prototyper før drømmen ble til virkelighet.
I 1999 ble den første Seiko-klokken med «Spring Drive» lansert, og fem år senere ble Grand Seikos variant presentert med det nye kaliber 9R. Urverket var ikke bare basert på den innovative Spring Drive-teknologien, men møtte også de høye kravene som forventes av enhver Grand Seiko. Med et avvik på ± 1 sekund per dag, byr Spring Drive på en presisjon langt bedre enn en typisk mekanisk klokke.

Utfordrer det ukjente

De seneste årene har Grand Seiko spisset posisjonen som et av klokkeverdenens toppmerker. I 2017 brøt Grand Seiko de estetiske båndene til Seiko, og etablerte seg som et separat merke. Både globalt og hjemme i Norge har Grand Seiko økt sin tilstedeværelse, og merket legger press på de sveitsiske tungvekterne.
Fortsatt er hver eneste Grand Seiko produsert «in-house» ved Seikos fabrikker i Japan, og menneskehender utgjør fortsatt en sentral del av produksjonen. Det er et faktum som fører Grand Seiko opp i klokkeverdenens elitedivisjon av vertikalt integrerte manufakturer, hvis skjebne ikke avhenger av underleverandører.
Teknisk består fundamentet av kaliber-familiene 9S (mekanisk), 9F (kvarts), og 9R (Spring Drive) – en kombinasjon av bredde og kvalitet uten sidestykke. Funksjonelt er urverkene tro mot Grand Seikos grunnfilosofi, med praktiske komplikasjoner som dato, gangreserve, GMT, og kronograf.
Dagens Grand Seiko bygger videre på fortiden, men har samtidig blikket godt festet mot fremtiden. Tradisjonelle design har med tiden fått selskap av det mer sporty og moderne. Materialutvalget består av tradisjonelle materialer som stål, gull og platina, men også titan og keramikk. Den karakteristiske Grand Seiko-stilen er likevel stadig et gjennomgangstema.

Få en oversikt over Grand Seiko

Dette er «Grand Seiko Style»
1. Dobbel indeks kl. 12 på tallskiven.
2. Flersidige rektangulære indekser.
3. Høypolert krans.
4. Kasse med høypolerte to-dimensjonale flater.
5. Delvis innfelt krone.
6. Flat tallskive.
7. Flersidige time- og minuttvisere.
8. Kasse med kurvet side.
9. Innovervinklede flater der kransen møter kassen.