For at en produsent skal autorisere en urmaker kreves det profesjonalitet og ekspertise. Urmakerne hos Urmaker Bjerke forklarer hva det har å si for deg som kunde!

-Hvorfor er det viktig at kunden leverer klokken sin til et verksted som er autorisert av produsenten?

Det er flere ulike grunner til det. Før det første er et verksted som er autorisert av en produsent oppdatert på verktøy og utdanning, hvordan verktøyet brukes og om urene har fått modifiseringer som skal gjøres. Det kan være prosesser rundt testing av urene for eksempel vedrørende nøyaktighet, smøring og olje eller vanntetthet. Alle, ting som er viktige for at uret skal være velfungerende for eieren av uret.

for at en urmaker skal bli autorisert kreves det ekspertise og kvalitet

For det andre har et autorisert verksted også tilgang til originale deler, det kan være svært store forskjeller på kvalitet og utførelse på originale deler og uoriginale. Et ur påmontert uoriginale kasse eller urverksdeler vil automatisk miste sine garantier.

Slik kan klokken tape seg i verdi, ved eventuelt salg. Det gjelder å være nøye når du som kunde skal velge urmaker som skal gjøre service på klokken din.

-Hva slags utstyr bruker en autorisert urmaker og hva er kravene til dette utstyret fra produsenten?

Det er mye verktøy som er standardisert. Lupe, skrutrekkere, korntenger, filer etc. Her er det ingen spesielle krav, men jobber du med dette hver dag, oppdager du raskt at det lønner seg å ha god kvalitet på verktøyet. Det noen få Sveitsiske verktøyfabrikker som gjelder. For eksempel er Bergeon verktøyfabrikk den største og viktigste.

Annet verktøy kan være spesialtilpasset hver fabrikk eller urverk. Dette kan være viktig for å gjøre jobben korrekt eller raskere. Enkelte oppgaver kan være nærmest umulig uten riktig spesialverktøy. Det kan være verktøy for å åpne og lukke, eller reparere kasser, som gjøres ofte. Verkholdere for urverkene er derfor svært viktig, samt spesialskrutrekkere eller måleverktøy. For deg som kunde betyr dette at dersom du går til en autorisert urmaker, vil klokken din repareres etter standardene til prousenten, men deres eget spesialverktøy.

Hos Urmaker Bjerke får urmakerne stadig kurs og videreutdanning av de ulike fabrikkene.

-Hva er fordelen med å levere klokken til et autorisert verksted i motsetning til å sende den tilbake til produsenten i Sveits?

I Norge er fortolling og postgang et stort poeng, å slippe denne prosessen er tids- og risiko besparende. Ofte blir det mer kostbart med fabrikkservice da fabrikkene også skifter deler som er kosmetisk skadet men fullt funksjonelle. Her er det lettere for en forhandler å bli enige med kunden hva som skal gjøres. En forhandler er ofte litt rundere angående hva som er garanti/goodwill på reparasjoner.

Hos Urmaker Bjerke sitter det autoriserte urmakere med bred erfaring og bakgrunn. Urmaker Bjerke satser også på urmaker talenter og følger noen utvalgte gjennom hele skolegangen.

Av urmakerskoler er den mest anerkjente Wostep i Sveits, med sine skoler og avdelinger flere steder i verden.

-Hvordan skiller Wostep seg ut fra andre urmakerskoler?

Skolen er sponset av de største fabrikkene i Sveits. Dette sørger for et stort og bredt utvalg av verktøy og maskiner og ikke minst dyktige lærere. De er svært bevisst på å lære å gjøre ting fra bunnen av. Dreie, frese, og slipe både verktøy og deler. Dette gir et godt håndlag og forståelse for funksjonen til urene. Langsiktig tankegang har skapt en god skole og godt læresystem.

-Hva er det mest kompliserte urverket Urmaker Bjerke er autorisert til å skru på?

Den mest vanlige komplikasjonen vi gjør er Chronographer. Den mest kompliserte vi gjør hos oss i Urmaker Bjerke er nok IWC med Rattrapant. Ellers ønsker enkelte fabrikker at større komplikasjoner som evighetskalender eller liknende sendes inn. Det er lite rasjonelt å gjøre lange kurs på modeller vi får inn en gang i året, eller svært sjelden.

Urmaker Bjerke

Familieeid selskap etablert i 1923

Tre butikker:
– Karl Johansgate 31, Oslo
– Nedre Slottsgate 11, Oslo
– Torgallmennningen 9, Bergen

Nettbutikk

Merker:
Patek Philippe, Rolex, Vacheron Constantin, Breguet, Blancpain, Jaeger-LeCoultre, IWC, Hublot, Omega, Cartier, Panerai, Bulgari, Tudor, Tag Heuer, Longines, Montblanc og Bell&Ross.