innhold_annonsor

Noen ganger er en brødskive med brunost det beste i verden. Tenk å kunne lage sitt eget, sunne hjembakte brød som er like godt som det du får kjøpt hos bakeren!

Godt Brød.
42 av landets beste bakere har gått sammen for å lære oss det de kan. De skal lære oss å bake brød av ypperste klasse. De skal gi oss hemmeligheten bak noen av de beste bakverkene i landet. Riktige ingredienser er viktig, og filosofien bak suksessen Godt Brød er enkel. Det er økologisk. Daglig leder Richard Muller startet den første filialen i Bergen en vinterdag i 1995, sammen med barndomsvennen Øystein Løvlie. Siden har de åpnet 15 bakeverksteder i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim. Hver eneste dag serverer de rykende ferske nytelser til bolleglade nordmenn.

Endelig er den her. Boken som skal lære oss å bake.
Endelig er den her. Boken som skal lære oss å bake.

Hittil har oppskriftene vært hemmeligholdt og strengt bevoktet. -Etter 20 år med økologiske bakervarer, deler vi nå oppskriftene med gjestene våre, sier bakermester Muller. -Nå har vi lyst til å lære folk å lage gode brød og velsmakende boller hjemme på kjøkkenet.

Boken viser hvordan du lager 40 forskjellige bakverk, i tillegg til at man får en innføring i hvordan man elter, knar, gjærer og steker for å få best mulig resultat. I flere år har bakeentusiaster stilt spørsmål inne på hjemmesiden til Godt Brød, hvor de har fått svar på alt de måtte lure på i forbindelse med bakingen. Spørsmålene, med svar fra Godt Brød sine egne ansatte, blir oversiktlig presentert i boken.

Egne tradisjoner
Siden boken kommer ut før jul får du også hjelp til forberedelsene med lussekatter, julebrød og pepperkaker. En høytid full av sammenkomster med familie og venner står foran oss, og mange husker med glede hjemmebakte nytelser fra barndommens jul. Lukten og varmen fra en ovn full av sprøstekte godsaker, og den spente, kriblende følelsen før man tar første bit forbindes med juleglede for mange. Noen oppskrifter har blitt ført videre fra generasjon til generasjon, mens andre plukkes opp på veien og flettes inn som nye og velkomne tilskudd til årets julebakst.

Godt Brød er perfekt som julegave eller som førjulsgave til seg selv. Kanskje kan man endelig skape sine egne tradisjoner med egen oppskrift på julebrød og nøttescones?

 

Her deler Godt Brød sin oppskrift på Valnøttbrød!

Gir 3 små brød

 • 30 g surdeigskultur
 • 125 g sammalt speltmel eller sammalt hvetemel
 • 1 ½ dl vann
 • 420 g sammalt hvetemel, fin
 • 7 dl vann
 • 650 g siktet hvetemel
 • 20 g gjær
 • 20 g malt
 • 2 ss rapsolje
 • 20 g salt
 • 300 g valnøtter
Valnøttbrød
Valnøttbrød

Dagen før: Lag surdeig. Bruk den surdeigskulturen du har gående, eller mat opp en surdeigskultur med økologisk sammalt spelt først. Bland ingrediensene. Pisk sammen for hånd. La det stå i 8-12 timer i romtemperatur, til det bobler godt på toppen. Men ikke vent til den begynner å synke igjen.

Samme dag: Bland surdeigen og alle ingrediensene unntatt valnøtter. Elt i 15 minutter i maskin eller 20-25 minutter for hånd (deigen skal være løs). Bland valnøttene inn i deigen. Dekk til, og la deigen hvile i 1 time. Del opp brødene i 2-3 like emner, og form brødene som kuler. La dem hvile i 10 minutter.

Bak ut brødene og ha dem med bretten ned i en melet hevekurv eller en bolle med melet linduk oppi. Dekk til med et kjøkkenhåndkle eller en linduk. La dem heve i ca. 2 timer i romtemperatur til dobbel størrelse. Når brødet er ferdig hevet, drysser du mel over, og snitter forsiktig med en skarp kniv.

Stek på 230 grader i 35-45 minutter.