innhold_annonsor

Pelletsgrill er en enkel vei til ekte BBQ.

bbqSpesial_logo

Ved å grille med pellets kan man enklere kontrollere varmen over lengre tid. For deg som ikke har tid til å henge rundt grillen i mange timer hele dagen, er denne perfekt. Her kan du nemlig sette på grillen og stikke på jobb mens kjøttet godgjør seg. Traegers pelletsgrill fungerer utmerket til briskets og shortribs, da den holder en varme på mellom 100 og 240 gra- der. I tillegg gir denne saken deg muligheten til å røyke kjøttet. «Smoke» funksjonen gjør at pelletsvalget er enda viktigere enn tidligere.

På bbqshop.no kan du velge blant 8 forskjellige pellets tresorter. Traegergrillen mater selv inn pellets etter behov, og gir en god og saftig smak på kjøttet. I tillegg er pellets laget av 100% naturlig komprimert sagflis, og er dermed et miljøvennlig alternativ.

Pellets fra hickorytrær har en ganske sterk aroma som kan minne om bacon. Ideelt for gris, fugl og viltkjøtt.

Pellets fra hickorytrær har en ganske sterk aroma som kan minne om bacon. Ideelt for gris, fugl og viltkjøtt.

Ønsker du mer grillsmak enn det gass kan gi anbefaler vi deg å prøve pelletsgrill fra Traeger.

Ønsker du mer grillsmak enn det gass kan gi anbefaler vi deg å prøve pelletsgrill fra Traeger.

transstrek

PROSESSEN:

Low and slow
Dette uttrykket referer til den langsomme prosessen når man skal grille på lav temperatur over lang tid. Dette er metoden amerikanerne er så glade i, og gjerne samkjører med både sosialt samvær, øl og countrymusikk. 

Smoking
Når du skal røyke kjøttet på en grill, har du lokket igjen og lar kjøttet ligge på indirekte varme over noen timer. Dette er altså en kortere prosess enn low and slow. 

Grilling
Kort prosess, mindre kjøttstykker over direkte varme i kort tid. Den versjonen vi her hjemme kanskje er best vant til. Pølser og burgere er eksempler på kjøttstykker som egner seg til denne metoden.

Når du har riktig utstyr og har handlet riktig kjøtt, gjelder det å velge riktig fremgangsmåte. Det første du må huske på er selvsagt en god rub. Rubben hjelper til å holde på fuktigheten i kjøttet, hvilket gjør det ytterligere saftig og godt. Det finnes ulike typer rub, som passer til forskjellige typer kjøtt. På bbqshop.no finner du et stort utvalg. Når kjøttet så blir lagt på grillen er det viktig å moppe den underveis. Legenden vil ha det til at det var president Johnson som hadde et stort barbecueparty, hvor kokken måtte trå til med en mopp for å få vætet alt kjøttet under grillingen. Derav ordet mopping. Om den er sann eller ei vites ikke, men mopping er i alle fall uttrykket som er vanlig å bruke om dette. Når du skal moppe kjøttet, brukes en form for pensel, som ligner litt på en liten mopp. Dette er for at det ikke skal bli for mye saus på moppen, men en helt passende mengde.

Barbecuesausen skal påføres helt i slutten av eller eventuelt etter grillingen og før kjøttet skal hvile. Her er det også mange ulike meninger, så det gjelder å prøve seg frem til den metoden du selv liker best.

Med riktig utstyr, kjøtt og fremgangsmåte er det bare å erklære grillsesongen for åpnet!

 

Butikkslakter Daniel Byskov ved Anni’s Pølsemakeri i Mathallen
Butikkslakter Daniel Byskov ved Anni’s Pølsemakeri i Mathallen

Pulled Pork Burger av tørrhengt svinenakke fra Anni’s:

Ribs og pulled pork burger servert på Revol Equinoxe tallerken fra Gastronaut.no

Svinenakken trenger inntil 4 timer per kilo for å nå ønsket kjernetemperatur på 88 grader, så du må begynne på morgenen om den skal være til middag.

Gni den godt inn med en god rub, som The Missing Link fra bbqshop.no.

Til dette stykket brukte vi pellets av epletre og stilte smokeren på 107 grader.

Først skal den ligge i 3 timer der du sprayer den med eplejuice hver time. Legg den så over i en aluminiumsform og la den ligge i 5-6 timer til termometeret viser en kjernetemperatur på 88 grader.

Imponer med rødkål i coleslawen på burgeren, det gir ekstra god smak og et estetisk løft.
Imponer med rødkål i coleslawen på burgeren, det gir ekstra god smak og et estetisk løft.

La den hvile i 30 minutter før du begynner å rive den løs i små biter. Ta vare på kraften kjøttet slipper og bland det inn i blandingen igjen sammen med en ønsket type BBQ-saus.  Pulled pork passer perfekt som en burger. Legg på kjøttet og smør utover godt med chipotlemajones. Topp det med en coleslaw på rødkål og gulrot. Det blir ikke stort bedre enn dette.

Shortribs fra Anni’s:

Shortribs fra Annis. Lodge Serveringsfat i støpejern fra BBQshop.no
Lodge Serveringsfat i støpejern fra BBQshop.no

Shortribs er en stykningsdel av okseribbe. Dette er seigt kjøtt før den lange varmebehandlingen bryter opp collagenet og gjør kjøttet mørt og saftig. Prosessen tar lang tid, opptil 8 timer på ”low and slow”

Vi setter Traegeren på 107 grader, brukte pellets av epletre og stilte inn kjernetemperatur til 95 grader.
Avhengig av tykkelsen, kan dette ta opptil 8 timer.

Den må selvsagt rubbes, og det er en fordel med en bakke eplejuice i smokeren for fuktighet. Glaze ribsene med en passende bbqsaus mot slutten og rett før servering.

Spareribs fra Anni’s:

Spareribs skal avsluttes med barbecuesaus. På bbqshop.no har de tre forskjellige typer, her er spareribsen med den sterke typen: Hot & Spicy.
Spareribs skal avsluttes med barbecuesaus. På bbqshop.no har de tre forskjellige typer, her er spareribsen med den sterke typen: Hot & Spicy.

Kvelden før smurte vi ribsene inn med sennep og drysset over godt med Sweet Salvation Rub fra BBQshop.no.

Vi la ribsene på smokeren i 5 timer på 107 grader med pellets av hickory.

Før de siste 2 timene smurte vi dem inn med Stokes BBQ saus og pakket dem inn i aluminiumsfolie. Rett før servering åpnet vi pakken og penslet dem en ny runde med bbqsaus.

Tips! Sett en bakke med eplejuice inn i smokeren så blir ribsene ekstra saftige.

Sjekk flere oppskrifter fra Traeger på bbqshop.no

Brisket fra Anni’s:

Brisket fra Annis. Lodge Serveringsfat i støpejern fra BBQshop.no Cocotte fra Revol (Belle Cuisine) fra Gastronaut.no
Brisket fra Annis. Lodge Serveringsfat i støpejern fra BBQshop.no Cocotte fra Revol (Belle Cuisine) fra Gastronaut.no

Den 28. mai er det National Brisket Day. Vi lagde vår brisket etter Texasmetoden og den trenger 6-7 timer på smokeren for å nå riktig kjernetemperatur

Fremgangsmåte:
Vi brukte Backyard Aviator Rub fra BBQshop.no og krydret kjøttet godt noen timer før vi la det på smokeren på 107 grader i 2 timer. Vi brukte pellets av eik til brisket.

Etter 2 timer flytter vi den oppi en aluminiumsform. Vi øker temperaturen til 135 grader og begynner med «moppingen». I moppe-sausen har vi en kopp kaffe og en kopp øl. Oppi rører vi inn 2 ss brunsukker, 1 ss chilipulver, 1 ts salt og en kvart kopp rub. Dette bruker vi til å pensle brisketen en gang i timen helt til den når en kjernetemperatur på 85-87 grader.

La deretter brisketen hvile i 20 minutter før den skjæres i tynne skiver på tvers av kjøttfibrene.

Som tilbehør passer det med syltede grønnsaker som agurk, kål og løk. I tillegg er chilibønner en vinner. Grillede grønnsaker og bbqsaus er også et godt følge.

Sjekk flere oppskrifter fra Traeger på bbqshop.no

Relatert artikkel: Et sikkert vårtegn