innhold_annonsor
Da den finske damen med bakgrunn fra reiselivet og den engelske kokken bestemte seg for å åpne Værtshuset i Bærum, var det etter innstendig masing og stor møtevirksomhet med banker og samarbeidspartnere. Heldigvis for oss matelskere ga de ikke opp drømmen.

Gårdsplassen en sommerdag. Så fort det er varmt i været blir det uteservering!
Gårdsplassen en sommerdag. Så fort det er varmt i været blir det uteservering!

– Den kortreiste maten er en naturlig del av den jeg er. I Finland ble jeg fostret opp på reinsdyr og fisk, og jeg er oppvokst ved siden av et bakeri. Så da vi overtok her var det gitt at vi skulle lage mat som var inspirert av tradisjoner og gammeldags kosthold. Det var bare sånn det måtte bli. Et sted som dette krever litt gammeldags mat, forklarer daglig leder Ulla Laycock, på Værtshuset Bærums Verk.

På menyen står det fremdeles reinsdyr, men også elg-carpaccio og hummer- og piggvarfrikasse. Allikevel er det kanskje surdeigsbrødet som er det mest spesielle. Brødet er laget av blant annet 100 år gammel surdeigskultur fra Finland, og er du riktig heldig, kan du kanskje få med deg en avlegger hjem.

Gulv, vegger og sågar tak er sjarmerende skjevt og autentisk

Det gamle bygget er et av de første to-etasjes husene i Norge, og har vært i bruk som vertshus siden 1640, også det som et av de eldste i Norge. Det var den dansk-norske kong Christian IV som beordret byggingen av vertshuset. Han satte det faktisk som et krav for å drive et jernverk i Bærum. Siden har det stått, og overlevet flommer, branner og nedgangstider. Det er påbygget i flere omganger (låven er bare fra 1800-tallet, påpeker Ulla), og holdt i stand så likt utgangspunktet som overhodet mulig.

Sommerlig dessert, popcornis og jordbærsuppe.
Sommerlig dessert, popcornis og jordbærsuppe.

Her er ingen av veggene, takene eller gulvene i noen av husene i vater. Gulv, vegger og sågar tak er sjarmerende skjevt og autentisk. Til sammen står det seks hus på det lille tunet, alle sammen i bruk. Om sommeren har man uteservering og åpent alle dager.

Fremdeles kommer folk i forbindelse med besøk til Bærums Verk. Riktig nok ikke arbeidere lenger, men den moderniserte versjonen, med gamle bygg og nye gallerier i skjønn forening. Det gamle jernverket har igjen et yrende folkeliv, og utrolig mye spennende å by på. Her kan du for eksempel rusle en tur i skulpturparken, eller stoppe innom det spesielle ovnsmuseet.

På kjøkkenet står ektemannen Bob. Han er fra London og har kokkeutdanningen sin derfra. Maten han lager består av rene smaker, som fremhever smaken i råvaren.

– Økologisk mat med rene smaker gir ikke en usmak i munnen eller ubehag i magen etter at man har spist. Man blir rett og slett mett på en annen måte, sier Bob.

Det spirer på gårdsplassen. Ulla og Bob gleder seg til å åpne opp for uteservering.

-Så fort det blir varmt nok i været, sier hun. Da blir det som regel også mye å gjøre, så mye at Ulla har målt mellom 15 og 20 km på pulsklokken på en dag.

– Det er mye som skal ordnes, og det bør som regel skje raskt når det handler om mat. Vi holder oss i god form av denne jobben, og sunn mat og godt kosthold hjelper til. Det er ikke så mange andre som har passert 60  som jobber på restaurant med det tempoet vi holder lenger. Det er som regel de unge som overtar.

Og god form skal det sannelig sies at hun er i. I fjor løp Ulla Paris maraton, nesten uten å ha trent. Det er tydelig at den aktive livsstilen og det sunne kostholdet har sine fordeler!

Bobs surdeigsbrød

Bobs surdeigsbrød
Bobs surdeigsbrød

 Til 4 brød

  • 1 l lunkent vann
  • 1 ss sukker
  • 1 ss salt
  • 2 kg rugmel
  • 100 gram surdeigskultur

Bland lunkent vann og salt, sukker, litt rugmel og surdeigen og visp godt. Tilsett resten av melet og bland godt til en passe løs deig. La deigen heve over natten i kjøleskap, og bak den ut dagen etter. Del deigen i fire like store emner og form dem til store boller (bruk rugmel mens du jobber med deigen), og press dem litt flate.

La brødene etterheve i 1 – 1,5 time og stek dem i 1 time på 190 ºC.

Det er ikke uvanlig at surdeigsbrødet blir med gjester hjem etter et godt måltid.