innhold_annonsor
S. Pellegrino – den viktige tredjeparten i et vellykket måltid

Matopplevelser av ypperste klasse krever mer enn bare vann. Og, bransjens mest velutviklede ganer har i ett helt århundre latt seg begeistre for det mineralrike og levende vannet fra kilden San Pellegrino i Italia.

I 1899 ble vann for første gang tappet på flasker for branding og salg. Stedet var den lille landsbyen San Pellegrino, som ligger i nærheten av den norditalienske byen Bergamo. Etter kun ett års drift var volumet oppe i hele 35.343 flasker. San Pellegrino har vært kjent for sine termale vannkilder siden 1300-tallet, og i 1509 ble landsbyen besøkt av selveste Leonardo da Vinci. Han tok et stopp her under en lengre reise, nettopp på grunn av vannet.
I 1899 ble vann for første gang tappet på flasker for branding og salg. Stedet var den lille landsbyen San Pellegrino, som ligger i nærheten av den norditalienske byen Bergamo. Etter kun ett års drift var volumet oppe i hele 35.343 flasker.
San Pellegrino har vært kjent for sine termale vannkilder siden 1300-tallet, og i 1509 ble landsbyen besøkt av selveste Leonardo da Vinci. Han tok et stopp her under en lengre reise, nettopp på grunn av vannet.

Flasket vann fra en naturlig kilde
Sanpellegrino Sarl ble grunnlagt ved den mineralrike vannkilden San Pellegrino i Bergamo, Italia. Året var 1899, og det påfølgende år 1900, ble det produsert 35.343 flasker mineralvann, hvorav 5.562 gikk som eksportsalg. For den tiden å være, en oppsiktsvekkende stor produksjon. Siden den gang, har vannprodusenten fortsatt å utmerke seg, og eksporterer i dag til så mange som 140 land.

Acqua Panna fra Toscana
Fine dining, eller matopplevelser av den fineste kvalitet, som vi kan oversette det til på norsk, favner bredt: De beste restaurantene, råvarer av den ypperste kvalitet, raffinerte smaker og gode kombinasjoner. Kokker på både hobby- og gourmetnivå, har forstått viktigheten av å tilføre riktig vann til riktig formål.

Acqua Panna er et fløyelsmykt mineralvann uten tilsatt karbondioksid. Det har et balansert mineralinnhold og fremhever spesielt hvitviner og lette rødviner. Merkenavnet Acqua Panna stammer fra Villa Panna i Toscana I Italia, der den naturlige vannkilden først ble oppdaget.

S.Pellegrino, med sine raffinerte bobler og Acqua Panna med sin bløte og rene vannfølelse, representerer den undervurderte tredjeparten i en større matopplevelse. Flasken, med sin ikoniske etikett har stått på de fineste bord i mer enn hundre år, men ikke alle kjenner historien til verdens første flaskevann.
S.Pellegrino, med sine raffinerte bobler og Acqua Panna med sin bløte og rene vannfølelse, representerer den undervurderte tredjeparten i en større matopplevelse.
Flasken, med sin ikoniske etikett har stått på de fineste bord i mer enn hundre år, men ikke alle kjenner historien til verdens første flaskevann.

De verdenskjente boblene
S.Pellegrino er verdens mest kjente vannmerke og er det foretrukne vannet til gourmetkokker og vinkelnere. Det er det perfekte akkompagnement til mat og vin, og egner seg spesielt godt til å fremheve rødvin. S.Pellegrino har med sitt finboblede mineralvann vært en naturlig del av bordsetningen i verdens største hovedsteder og deres restauranter av ypperste klasse. I mer enn hundre år.

Mer enn det tradisjonelle mineralvannet
Kombinasjonen av vannets renhet, den unike og mineralrike smaken med dens småperlende og lette vanntekstur, gjør at S.Pellegrino utklasser mineralvannene man tradisjonelt har brukt her i landet. I Norge har man også, med visse geografiske forskjeller, meget godt vann i springen. Vårt vann er bedre enn det som i andre land er tilgjengelig som flaskevann. Så hvorfor skal man da bruke Acqua de Panna og S.Pellegrino? Svaret ligger i mineralene.

S.Pellegrino er et spennende mineralvann med små perler som fanger opp mineraliteten i vannet

Et levende vann beriket med mineraler
Sommelier Ken Canaiolo Engebretsen, grunnlegger av Norsk Vinkelner Landslag, internasjonal vinkelnerdommer og tidligere restaurantdirektør på norske Le Canard er opptatt av nettopp vannet.  Han forklarer forskjellen mellom springvann og mineralvann på flaske ved å kategorisere det ene som dødt og det andre som levende. “Springvannet vårt er dødt, det har blitt transportert over lange avstander i rør. Og, det har blitt liggende lenge i det samme røret. Det vil derfor oppleves som flatt og kjedelig når man sammenligner med et vann som er godt og levende. S.Pellegrino er et spennende mineralvann med små perler som fanger opp mineraliteten i vannet.”

Vann, mer enn en tørstedrikk
Engebretsen forklarer at nordmenns fokus på vann i måltidet litt for ofte er dets rolle som tørsteslukker. Ved å undervurdere vannet, går man glipp av toppnotene i ofte eksklusive kvalitetsviner og råvarer.

«Mat og vin skal komplettere hverandre for å gjøre totalopplevelsen enda bedre. Men en viktig og ofte undervurdert tredjepart i forholdet er nettopp vannet. Har du valgt en hvitvin til forretten, som er av relativt kraftig karakter og med en fyldig smak, vil det passe svært godt med Acqua Panna. Den bløte og levende vannstrukturen vil fremme fruktigheten i vinen, som er det viktigste elementet, og det vi ønsker å fremheve i smaksopplevelsen.»

Den første offisielle registreringen og selve brandingen av S.Pellegrino, på fire språk, skjedde i 1906. Etikettens overordnede rammer har vært fullstendig uberørt, inntil de seneste år. Et par unntak har vært gjort, og etikettsamarbeid og “limited editions” har i nyere tid blitt lansert, med blant annet motehusene Missoni og Bulgari som avsendere.
Den første offisielle registreringen og selve brandingen av S.Pellegrino, på fire språk, skjedde i 1906. Etikettens overordnede rammer har vært fullstendig uberørt, inntil de seneste år. Et par unntak har vært gjort, og etikettsamarbeid og “limited editions” har i nyere tid blitt lansert, med blant annet motehusene Missoni og Bulgari som avsendere.

Vannet hjelper vinen med maten
På samme måte som vinvalget tilpasses etter måltidet som skal serveres, kan man med hell velge vann med den samme omhu.

«Er vinvalget til hovedretten rødt, vil det som i mange rødviner ofte være et høyt innslag av garvestoffer eller tanniner som gir en tørr munnfølelse. En fet saus vil dempe dette og sammen løfter de to elementene hverandre. S.Pellegrino som følgevann, med sine mineraler og små bobler vil ha en rensende effekt på denne kraftige smaksopplevelsen og slik kommer selve matretten bedre til syne. Maten smaker altså bedre fordi vinen får hjelp av vannet.»

Det må bare smakes
Det kan være fristende å tenke at dette med vannet er en kuriositet for de med ekstra velutviklede ganer og neser og derfor ingenting å fokusere på for menigmann. Oppfordringen fra S.Pellegrino og deres samarbeidspartnere i alle verdenshjørner, er at det må ganske enkelt prøves. Smakes. Og sammenlignes med det man av gammel vane tidligere har fylt gjestenes vannglass med. S.Pellegrino og Acqua Pannas påstand er at du meget raskt vil kjenne, smake og lukte hva som er vann og hva som er selve vannet, med eller uten tilsatt kullsyre. Og, vinkelner Ken Canaiolo Engebretsen støtter dem i det.

S.Pellegrino Young Chef 2016

Fjorårets vinner av den skandinaviske finalen, som ble avholdt i København, var norske Christian A. Pettersen (26). Godt hjulpet av sin mentorkokk Eyvind Hellstrøm, presterte Christian til 3.plass i hovedfinalen i Milano. Christian selv beskrev mentorens støtte og innspill som avgjørende for å få frem rettens «X-faktor». S.Pellegrino gratulerer!
Fjorårets vinner av den skandinaviske finalen, som ble avholdt i København, var norske Christian A. Pettersen (26). Godt hjulpet av sin mentorkokk Eyvind Hellstrøm, presterte Christian til 3.plass i hovedfinalen i Milano. Christian selv beskrev mentorens støtte og innspill som avgjørende for å få frem rettens «X-faktor». S.Pellegrino gratulerer!

S.Pellegrino Young Chef 2016, er en internasjonal konkurranse for kokker under 30 år, og er en naturlig del av S.Pellegrinos verdensomspennende engasjement i fine dining. 25.mai avholdes semifinalen for Skandinavia på Kulinarisk Akademi i Oslo. Deltagerne har søkt med sin signaturrett til San Pellegrino Young Chef / Finedininglovers. ALMA (Italy’s International School of Gourmet Cooking) bedømmer rettene og velger ut ti unge kokker fra hver region og retter velges i disse dager ut til konkurransen. En skandinavisk jury skal bedømme signaturrettene, som de deltagerne selv tilbereder på semifinaledagen. Det norske jurymedlemmet i år er Charles Tjessem – Bocuse d’Or vinner i 2003. Dersom den skandinaviske vinneren er norsk, så blir Charles mentoren. Vinneren går videre til hovedfinalen i Milano i oktober.

Fjorårets vinner av den skandinaviske finalen, som ble avholdt i København, var norske Christian A. Pettersen (26). Godt hjulpet av sin mentorkokk Eyvind Hellstrøm, presterte Christian til 3.plass i hovedfinalen i Milano. S.Pellegrino gratulerer!

Øst møter Vest: Fjorårets skandinaviske vinnerrett, signert Christian A. Pettersen, fikk navnet «Øst møter Vest» og spiller på unike og rene nordiske ingredienser tilberedt med asiatiske teknikker. Retten er inspirert av norske fjorder og arktiske farvann og hovedingrediensene er sjøkreps og laks. Fra norske farvann, selvfølgelig.
Øst møter Vest: Fjorårets skandinaviske vinnerrett, signert Christian A. Pettersen, fikk navnet «Øst møter Vest» og spiller på unike og rene nordiske ingredienser tilberedt med asiatiske teknikker. Retten er inspirert av norske fjorder og arktiske farvann og hovedingrediensene er sjøkreps og laks. Fra norske farvann, selvfølgelig.

Et nettmagasin dedikert til de store matopplevelsene

Finedininglovers.com er et nettmagasin om fine dining som utgis av S.Pellegrino og Acqua Panna. Her finner du nyheter, bransjefolk, arrangementer, oppskrifter og videoer. Vi formidler inspirerende historier, intervjuer av kokker i verdensklasse, daglige blogginnlegg og lekre bilder. Intensjonen med magasinet er å inspirere både gourmetkokker og hobbykokker, verden over. En oppgave vi tar svært seriøst etter over hundre år med promotering og dedikasjon til harmonien mellom de tre likeverdige partnerne maten, vinnen og vannet. Velkommen.