innhold_annonsor
Det er lenge siden pølser og sommerkoteletter var vinneren på grillen. Nordmenn har etter hvert blitt mer avanserte i matveien, både når det gjelder grilling og kjøttvaner

Dette har Strömstad Mat i Gallerian Strömstad tatt til seg. Da butikken åpnet i juni 2015, var strategien klar: De skulle gi nordmenn matglede, stort utvalg, eksklusive varer til svenske priser og kunnskapsrike medarbeidere. Den 40 meter lange delikatessedisken er en fryd for øyet.

– Nordmenn krysser grensen for å kjøpe billig kjøtt, hvorfor ikke tilby et eksklusivt utvalg også? Spør Linda Collén, ferskvaresjef ved Strömstad Mat. – Ferskvaredisken skal inspirere til matglede. Vårt utvalg innen kjøtt tilfredsstiller selv den mest kresne.

Eget mørningsskap
Skal du få best mulig resultat av alle typer kjøtt, trenger det modning, og modning tar tid. Derfor har Strömstad Mat et eget mørningsskap for kjøtt.

– Etterspørselen etter kjøtt, som er mørnet i skap hos oss, er såpass stor at vi til tider må operere med ventelister, forteller Collén.

Tørrmodning er en tradisjonsrik metode som gjør kjøttet spesielt mørt og gir en intens smak. Det mest populære skap-mørnede kjøttet for tiden, er svensk spesialutvalgt T-bone og Clubsteak sier hun. – Clubsteak er mest brukt i USA. Navnet fikk kjøttet på grunn av sin mørhet, ble servert i såkalte «country clubs» i USA, her hjemme kjenner vi det best som ytrefilet med ben.

Entrecôte for viderekomne
Skal man imponere med biff, og synes indrefilet er for «safe», kan man prøve seg med en
Tomahawk steak – entrecôte med ben. Kjøttet kommer med de fremste ribbena.

– I tillegg til at kjøttet er meget marmorert, gir benet ekstra smak, sier Collén. – Dette er et kjøttstykke du trenger tid til å preparere, og passer perfekt til en middag til to eller flere, da kjøttstykkene ofte er på 1,2 kilo og oppover.

Tomahawk-biffen. Takket være benet, og høy grad av marmorering, er Tomahawk-biffen en særdeles smakfull opplevelse. Passer perfekt til middag til to eller flere.
Tomahawk-biffen. Takket være benet, og høy grad av marmorering, er Tomahawk-biffen en særdeles smakfull opplevelse. Passer perfekt til middag til to eller flere.

Wagyu
Japansk kjøtt har alltid hatt en eksklusiv klang. Man kjenner godt til Kobe-kjøttet, som er noe av det mest eksklusive man kan få tak i, og som kun kommer fra Kobe.
En variant av dette er Wagyu-biff, som også har sitt opphav fra Japan, men som i de senere år er å finne i Europa. Wagyu-kjøtt blir sett på som like eksklusivt som Kobe-kjøtt, og er svært sunt. Aftenposten meldte i februar at folk betalte opptil 3 600 kroner kiloen for wagyu-entrecôte i Mathallen.

– Dette er noe av det møreste kjøttet du kan spise, forteller Collén. – Det stilles ekstremt strenge krav til kostholdet og oppdrett av oksene som til slutt blir Wagyu-kjøtt. Dette gir kjøttet den spesielle marmoreringen, som gjør at det får den fantastiske smaken. Skal du servere noe som holder absolutt høyeste kvalitet, vil jeg anbefale Wagyu-kjøtt. Dette er bestillingsvare, og man må regne med 2-3 ukers leveringstid, men jeg garanterer at ventetiden er verdt det.

Som en generell regel skal Wagyu-biff og Wagyu-steker tilberedes til de er «rare» og i hvertfall ikke mer en «medium-rare».

Wagyu-biff bør heller ikke brunes på fullt så høye temperaturer som premium biff. Kjøttet er mer delikat, og reagerer ikke så godt på steking ved høye temperaturer.

Slik forbereder du Wagy-kjøtt
Som alt oksekjøtt bør kjøttet tas ut av kjøleskapet til det holder romtemperatur. Da vil kjøttet varmes opp jevnere og raskere.

Krydre gjerne med salt og pepper. Straks kjøttet har romtemperatur, krydre biffen, men vær forsiktig med saltet før du tilbereder kjøttet. For mye salt før du steker trekker saftene ut av kjøttet.

Brun overflaten på steken eller større biffer (tykkere enn 2,5 cm). Dette hjelper kjøttet å holde på fuktigheten og gir en fin brunfarge.  Brun Wagyu-kjøttet i en forvarmet stekepanne i 1,5 – 2 minutter til det får en fin skorpe. Deretter flytter du kjøttet til en mer moderat varme for å fullføre stekingen. Hvis du steker biff, betyr dette å skru ned varmen, om du steker en stek, betyr det at du putter Wagyu-steken i ovnen.

Når kjøttet er ferdig, la det hvile. Noen liker å pakke det inn i folie for ettersteking, men dette avhenger mye av størrelsen på kjøttet. Hør med betjeningen om hvordan kjøttet best kan tilberedes.

Sveriges tøffeste kvalitetsgaranti?

Linda Collén
Linda Collén

– Vi er såpass opptatt av å levere varer av ypperste kvalitet at vi opererer med hva vi tror er Sveriges tøffeste ferskvaregaranti, sier Collén: – Om du av en eller annen grunn ikke skulle være fornøyd med kjøttet vårt eller annen ferskvarer ta med deg emballasjen og kvitteringen, og du får tre ganger pengene tilbake!