innhold_annonsor

Er det her du har gjort av deg?

Latteren runger. Pølsemaker Aria har akkurat fortalt deltagerne på pølsekurset at stappemaskinen heter «Dick», og at den har en plastikktut for at tarmen skal gli bedre på. Det er allerede god stemning i kompisgjengen som skal på Annis pølsemakeris eget pølsekurs.

Kurset har Pål fått i gave av sine kone Grete, som har tatt med seg kompisgjengen på pølsekurs. Av de fem deltagerne er det kun én som har prøvd seg på pølsemakeri før, og det var ikke så veldig vellykket. En ivrig gjeng står klar på kjøkkenet, for nå skal de få en innføring helt fra starten av, og lære hvordan proffene faktisk gjør det.

Aria jobber på Annis pølsemakeri, holder pølsekurs og selvutnevnt pølse-
entusiast. Han begynner med en felles introduksjon og ber om at de første spørsmålene tas i plenum.

Det stoppes og træs og vætes

Når alle ingrediensene er i, skal det eltes. På pølsekurs hos Anni´s pølsemakeri lærer du deg alt du trenger å kunne for å få de perfekte pølsene.
Når alle ingrediensene er i, skal det eltes. På pølsekurs hos Anni´s pølsemakeri lærer du deg alt du trenger å kunne for å få de perfekte pølsene.

Når man skal lage pølsefarse, er det viktig å ha en jevnt kjølig temperatur på alle de ulike ingrediensene. Spesielt hvis du har planer om å tilsette ekstra spekk. Dersom dere tilsetter friske urter, må dere spise pølsene i dag eller fryse dem ned. Hvis ikke holder de seg i 4-5 dager i kjøleskapet, forklarer han.

– Vi bruker lammetarm som har ligget i saltlake, for at den skal bli enkel å jobbe med, fortsetter Aria.

Etter en kjapp introduksjon overlater han imidlertid roret til kursdeltagerne selv, som setter i gang med diverse oppmålinger og klargjøringer. Alle ingrediensene til farsen blir mer eller mindre nøye målt opp og puttet i en stor bakk. Så gjelder det å elte alt sammen godt sammen til en jevn masse.

Hva med et pølsekurs i julegave?

Deretter er det frem med ovennevnte «Dick» og fylle på med masse. Så kommer kunsten: å stoppe ut deigen i tarmen. Her gjelder det å finne det perfekte tempoet slik at det blir noe trykk, men å unngå at tarmen sprekker.

Det fnises på nytt når det kommer luft i tarmen og Aria sier at dette er helt vanlig, da er det bare å begynne på nytt. Så er de i gang. Det stoppes og træs og vætes i en etterhvert god rytme. Gutta er i siget nå.

– Dette går jo kjempebra! Dere må være en av de beste gruppene jeg har hatt, utbryter Aria. Jubelen står i taket.

Etter omtrent to og en halv times pølsekurs rusler en fornøyd kompisgjeng avgårde med hver sin del ulike pølser, nyvunnet kunnskap og godt humør.

– Pål, du må huske å takke Grete for denne gaven på vegne av alle! Det nikkes samtykkende, og Pål lover å hilse til Grete.

Bestill her!