innhold_annonsor

Aker Brygges mest sjarmerende spisested har utviklet en meny og en smaksopplevelse som skal konkurrere med de beste.

Sorgenfri er alt annet enn en minimalistisk restaurant med et strengt og kjølig uttrykk som man har blitt så vant til å se på nordiske restauranter. Her kommer eier Pål Gjelseths antikvitets- og samleglede godt til syne fra første øyeblikk og setter sitt preg på denne deilige lune kuriositeten av et spisested. Det er pynt og artige gjenstander så langt øyet rekker, noe som danner en morsom, maksimalistisk atmosfære.

Johan Berlin fra Eskilstuna i Sverige. Har 15 år i restaurantbransjen fra blant annet Spania, Sverige og Norge, herunder 1 år på Cafe Christiania og 3 og 1/2 år på nyåpningen av Bagatelle. Nå er han kjøkkensjef på Sorgenfri, med maksimalistisk nordisk matfilosofi.
Johan Berlin fra Eskilstuna i Sverige. Har 15 år i restaurantbransjen fra blant annet Spania, Sverige og Norge, herunder 1 år på Cafe Christiania og 3 og 1/2 år på nyåpningen av Bagatelle. Nå er han kjøkkensjef på Sorgenfri, med maksimalistisk nordisk matfilosofi.

– Det passer godt til maten, forteller kjøkkensjefen. For med seg på laget har Sorgenfri tidligere Bagatellekokk Johan Berlin. Nå har han ansvaret for å gi de danske smørrebrødene sin renessanse. Noe han har gjort til gangn.

– Min filosofi er at maten skal være smaksrik, med mye tekstur og ikke minst morsom. Vi ønsker å skape gode opplevelser, og at det skal være «fun dining».

– Den gode stemningen er en del av pakken, her er det varmt og hyggelig, pianoet som står i midten av lokalet kan alle benytte seg av, og iblant spiller kokken selv en låt eller to. Dette er stedet for deg som ønsker å feire livet!

– Den ny-nordiske mattrenden er stram og minimalistisk. Tradisjonell nordisk mat er frodig, varm og smaksrik, forklarer kokken. Vi jobber med å ligge et sted midt imellom her, med gode smaker og kvalitetsråvarer i fokus.

Laksesmørrebrødet får du servert med en bordgrill, slik at du selv kan velge hvor stekt laksen skal bli. Bordgrillen kan du for øvrig kjøpe på bbqshop.no for 349,-
Laksesmørrebrødet får du servert med en bordgrill, slik at du selv kan velge hvor stekt laksen skal bli. Bordgrillen kan du for øvrig kjøpe på
bbqshop.no for 349,-

Den danske smørrebrødtradisjonen har lenge vært en av kokkens favoritter på det nordiske kjøkkenet. Sorgenfri har egen baker og konditor som sørger for hjemmebakte brød og kaker hver eneste dag. Råvarene blir nøye plukket ut, som for eksempel beter fra Roy på Hasle gård, og annen sesongvariert mat og drikke. Her finnes det 153 ulike akevitter, for å tilfredsstille enhver gane.

– Akevitt og øl er viktige elementer i et slikt måltid. Vi bruker både akevitt og krydder fra akevittprodusenter som ingredienser i maten. Da tas smakene opp igjen i maten, og det gir en helhetlig smaksopplevelse, med rene smaker.

Han har satset på et ungt, internasjonalt og ambisiøst team som har god erfaring innen den nordiske mattradisjonen men som ivrer etter å prøve nye vrier. Dette stedet er beviset på at tradisjonell nordisk mat overhodet ikke trenger å være kjedelig.

jemmelaget rugbrød fra Sorgenfri med tartar er en klassiker.
Hjemmelaget rugbrød fra Sorgenfri med tartar er en klassiker.

– Smørrebrød er gøy fordi det er så enkelt. Egentlig er det bare å mikse og matche med alt man liker. Dette er noe alle kan gjøre hjemme.

transstrek

Slik lager du Johans akevitt- og rødbetsgravet sild!

Johans akevitt- og rødbetsgravet sild
Johans akevitt- og rødbetsgravet sild

Dette smørrebrødet er et godt eksempel på et tradisjonelt nordisk smørrebrød. Silden og soyagrynene lager du dagen i forveien, mens rødbetspure og dillmajones kan lages samme dag det skal serveres!

1. Lag akevitt- og rødbetsgravet sild

• 2 kg sildefilet (fersk)  2 l rødbetsjuice  • 1 l vann • 1,5 dl eddik (24 %) • 0,75 dl salt  3rødløk • 100 g dill • 20 pepperkorn sort • 20 korianderfrøn • 20 fennikelfrøn • 1 stjærnanis • 2 dl sukker • 10 cl akevitt

 

• Dra skinnet av sildefiletene og legg dem i en bolle. Bland sammen vann, juice, eddik og salt og hell laken over sildefiletene slik at de dekkes. La stå i 12 timer.
Så blander du en ny omgang lake, heller av den gamle, og gjør det samme en gang til. På ny skal sildefiletene stå i 12 timer. De skal være lyse og fine helt gjennom. Er fisken rosa inni, er den ikke ferdig.

• Ta filetene opp av laken, og la dem renne av.

• Finhakk rødløk og dill. Knus krydder og bland alle ingrediensene med sukkeret. Vend sild inn i blandinga, og la det stå i minst tre timer.

2. Kok soyagryn

• 100 g sagogryn • 1 dl soya

Kok perlegryn i vann i 8 minutter, sil og bland med soya. La det stå i 24 timer.

3. Lag rødbetspure

1 kg rødbeter • 1 stk. hvitløk • 1 gulløk • 50 g smør

• Skrell rødbetene og del dem i grove kløfter. Skrell og knus hvitløkfeddene med bredsiden av kniven. Hakk løken.

• Bland rødbeter, løk, hvitløk, olje og eddik i en passende ildfast form. Formen må ikke være for stor, rødbetene bør ligge tett i tett.

• Krydre godt med salt og pepper og vend det hele godt sammen. Dekk formen med aluminiumsfolie og bak rødbetene i ovn ved 200 grader i ca. 40 minutter eller til rødbetene er helt møre. Kjør rødbetene (og all saften som er i formen) i en hurtigmikser til jevn pure. Juster smaken med salt og pepper om nødvendig. Skrell persillerøttene og del dem i jevne biter.

 4. Pisk dillmajones

• 1 egg • 1 ss dijonsennep • 1 ts eddik • 4 dl dillolje • sitronsaft • salt og pepper

• Pisk eggeplommer med sennep og eddik til det skummer.

• Tilsett olje gradvis, spe kun en tynn stråle mens du pisker.

• Tilsett litt sitron/vann når majonesen begynner å tykne.

• Tilsett krydder og smak til med sitron. Servér med  hakket vårløk, sjalottløk og sitron.

5. Sett sammen smørrebrødet

• Legg silden på toppen av brødet og topp med rødbetspure, soyagryn og dillmajones!